DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Azt kell mondjam, hogy ez a kérdés nagyon igazságtalan. Az Európai Unióban lévő GMO elleni küzdelem élenjáró harcosa Magyarország, nyugodtan mondhatom azt, hogy mindaz, amit az Európai Unió az Egyesült Államokkal szemben vagy a GMO-lobbival szemben elért, az Magyarországnak köszönhető.
Nézzük sorban a tényeket! Azt helyesen mondta, Magyarország Alaptörvényben rögzítette a GMO-men-tesség cél elérését. A vetőmag terén már meg is történt. Tehát ma Magyarországon nem lehet olyan vetőmagot vetni, amely génmódosított szervezetet tartalmaz. Ez egy óriási siker, ha meggondolja, a Monsanto kukoricával vagy az Amflora burgonyával kapcsolatos dolgainkat; ez egy óriási siker. Magyarország volt az egyetlen, amely bírósági perben nyert, és ezáltal az Európai Unió területét megóvta attól, hogy kötelezően el lehessen ültetni vagy el kelljen ültetni ezeket a növényeket. Tehát ez nagyon igazságtalan dolog.
Az állattenyésztéssel szembeni, az állati takarmányozással szembeni küzdelem élharcosa megint csak Magyarország. Csak, kedves képviselő uram, egészen életszerű lett volna, ha azt mondja, hogy ön gyorsabban szeretné, hogy még többet tudjunk tenni. De el kell mondjam önnek, hogy hol tartunk. Megnöveltük a szója-vetésterületek támogatását, ezáltal nőtt a vetésterület. Kutatóintézetek dolgoznak azon, hogy hogyan váltsuk ki az importszóját, hogyan helyettesítsük. Genetikai kutatóintézetek szedik elő azokat a régi vetőmagmintáinkat, amelyek fehérjenövények termesztésére alkalmasak, hogy ezt ki tudjuk váltani és be tudjuk tenni. Etetési kísérletek zajlanak nagyüzemi telepeken, szarvasmarha-takar-mányo-zás-ban, hogy hogyan lehet a szója helyett, mondjuk, zsenge rozst etetni velük, és akkor megfelelő fehérjepótlás van a hazai szójaetetés mellett.
Tehát teljesen igazságtalan az, hogy Magyarország nem tesz semmit. Azt kell mondjam, kedves képviselőtársam, hogy élen járunk ebben a küzdelemben, és azt szeretnénk elérni, hogy minél több európai uniós ország csatlakozzon hozzánk, nem véletlenül május végén-júniusban, reméljük, megjön a GMO-mentes jelölés használatának engedélye is az Európai Uniótól, és ebben is elsők leszünk. Úgyhogy kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me