SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. És köszönöm az FM-nek, hogy szakembert küldött, mert így van esélye annak, hogy megfelelő választ kapok.
Államtitkár úr, azt hiszem, hogy önnek nem kell magyaráznom: Magyarországon 77 ezer hektáron termelünk szóját, ott 140 ezer tonna lejön, ennek 80 százalékát exportra eladjuk. Magyarországi állattenyésztésre 540 ezer tonna fehérjealapú takarmányt hozunk be, ennek 80-90 százaléka GMO-s vetőmaggal készített szója- és fehérjealapú takarmány. A magyar állattenyésztés jelenleg túlnyomó többségében, teljes egészében GMO-s, fehérjealapú takarmányokat használ.
A magyar kormány az Alaptörvény elfogadása óta folyamatosan azzal áltatja Magyarországot, hogy ez egy GMO-mentes ország lesz, és megteremtjük ennek a teljes hátterét. Kérem szépen, mióta elfogadták az Alaptörvényt, és a magyar alkotmány biztosítja azt, hogy a magyar állampolgároknak a legnagyobb testi-egészségi fejlődésre legyen lehetősége, azóta tévesztik meg önök a magyar választókat, és azóta nem mondják ezt el világosan, hogy minden magyar tejterméket, minden magyar hústerméket, amit a polcról leveszünk, annak 80-90 százaléka olyan állattól származik, ami GMO-alapú takarmánnyal lett takarmányozva. Ez a tény.
Az a kérdésem ezzel kapcsolatban leginkább - miután ebben, azt hiszem, nem lesz vita közöttünk -, hogy tudatosan téveszti-e meg a magyar közvéleményt a GMO-mentesség ígéretével az FM, és tudatosan nem beszél arról, hogy nem tudja megvalósítani, mert nem lehet megvalósítani teljesen a GMO-mentességet ebben az agrárstruktúrában, amit a kormány kiépített, ami alapvetően - megszüntetve a hagyományos, extenzív állattartást - az intenzív állattartás irányába tolta az állattartás eredményeit. Tehát tudatosan megtévesztik a közvéleményt, vagy egyszerűen fogalmuk nincs arról, hogy milyen takarmányt fogyasztanak? Eme utóbbit természetesen nem feltételezem államtitkár úrról, viszont arra kíváncsi lennék, hogy mégis hogyan lehetséges az, hogy miközben folyamatosan beszélünk a GMO-mentességről, úgy tűnik, hogy a kormány és az ellenzék egyetért ezen célokban, valójában érdemi lépés nem történik az ügyben, hogy GMO-mentes legyen az ország. Ez ügyben várom megtisztelő válaszát. Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me