SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A múlt héten látott sajtónapvilágot az a tény, hogy a miniszterelnök úr fizetésének a kétszeresét keresi meg több állami erdészeti vezető, akik egyébként nem pusztán a miniszterelnök úrnál keresnek kétszer annyit, hanem bizony a saját alkalmazottaiknál 45-ször annyit, tehát a legkevesebbet kereső erdészeti alkalmazott és a vezetői között 45-szörös bérkülönbség van, amiért felmerül a kérdés, hogy vajon ennyivel több felelősséget viselnek-e. Nyilvánvalóan a kérdésem ennek aktualitásán merült fel, hiszen a Zalaerdő Zrt. az elmúlt három évben összesen 510 millió forint értékben vásárolt 9 új gépet, de azokat a beszerzéskor azon nyomban bérbe is adta. A Sefag Zrt. és a Mecsekerdő Zrt. a tűzifa mellett aprítékot, ipari tüzelőanyagot is értékesített erőművek számára, ezt azonban úgy tették meg, hogy a Sefag Zrt. így mindösszesen 150 millió, a Mecsekerdő Zrt. pedig mintegy 15 millió forint bevételtől esett el ezzel a megoldással. Vajon ez miért jó a köznek?
Nyilvánvalóan felmerül ezzel kapcsolatban a kérdés, hogy akkor mi is történt, hiszen itt konkrétan arról van szó - ahogy Lázár János miniszter úr elmondta korábban -, hogy az állami cégeket az jellemzi, hogy a szocialista kormány alatt a szocialista menedzsment lopja szét, a Fidesz-kormány alatt pedig a fideszes menedzsment lopja szét. Mi történik itt konkrétan? Nyilván felmerül a kérdés, hogy vajon ezek az állami erdészetek olyan piszkos dolgok tudói, amelyek miatt jó, hogyha ki vannak fizetve. Felmerül a kérdés, hogy vajon a kormánytagok, esetleg államtitkárok vadásznak itt, és jó ez, hogyha szinten tartják ezt a jó kapcsolatot.
Az évente mintegy 94 milliárd forint nettó bevétellel rendelkező 22 állami rendészet adózott eredménye nem éri el a 3 milliárd forintot, a többit felélik. Nyilván hangsúlyozni szeretném, hogy semmilyen körülmények között nem lehet cél az állami erdők magánosítása vagy a zrt.-k magánosítása, de ugyanakkor felmerül a kérdés, Magyarországnál lényegesen nagyobb erdőborítottságú területeken, mint Szlovéniában vagy Szlovákiában egy állami erdészet van, egy állami erdészeti vezetővel. Miért kell itt 22? Miért kell 22 vezérigazgatói állás és fizetés? A miniszter úr intézkedett - mármint a Miniszterelnökséget vezető miniszter -, hogy a Kehi-jelentésben találtak személyi felelőseivel mi történik, nem tudunk semmilyen eredményről. Érdeklődéssel várnám ez ügyben a válaszukat. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me