CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a lehetőséget, hogy beszélhetünk az európai uniós forrásokról. Ön azok közé a képviselők közé tartozik, akik fel szoktak készülni a kérdéseikre, sajnálatos módon ezt most nem tette meg. Mert ha megtette volna, akkor tudná azt, hogy az Európai Unió minden tagállamtól visszatartja a keretek 5 százalékát 2017 májusáig, egészen addig, ameddig a pénzügyi zárás be nem következik.
De mi történt Magyarországon 2007 óta? 2007-ben az Európai Unió Magyarország akkori kormányával kötött egy rossz fejlesztéspolitikai megállapodást, egy alapvetően olyan fejlesztési ciklusra vonatkozóan, amelynek hiányoztak a kormányzati célkitűzései. 8600 milliárd forintot használhatott fel összességében Magyarország.
Mivel tudtuk, hogy a 2007-ben megtervezett programok nem jók, ezért a magyar költségvetésnek megvolt az a mozgástere, és megvolt a kormányzati szándék is, hogy több forrást ítéljünk oda a pályázóknak, a különbözetet a hazai költségvetés által finanszírozva. A 8600 milliárd forint helyett ezért 9500 milliárd forintra kötöttünk támogatási szerződést, 9200 milliárd forintot fizettünk ki nagyságrendileg a pályázóknak, tehát az Uniótól érkezhető és a kifizetett pénzek között van összesen 600 milliárd forintnyi különbség. 200 milliárd forint az, ami a pénzügyi zárás tekintetében vitás az Európai Unió és közöttünk, tehát garantálni tudjuk azt, hogy 100 százalékban hazahozzuk a forrásokat.
Ha az Európai Bizottság azt mondja, hogy valahol konkrét szabálytalanság történt, akkor csak úgy tarthatna vissza forrásokat, hogy megjelöli ennek a konkrét hibának a felelősét. Ilyenkor pedig a kormánynak nem lehetősége, hanem kötelessége visszakövetelni a pénzeket, tehát a magyar családoknak semmilyen olyan terhet nem kell vállalniuk, ami nem indokolt, hiszen ha bárhol szabálytalanság történik, a magyar kormány eleget tesz a kötelezettségének, és visszakövetel mindent pénzt. Annak köszönhetően, hogy van egy 600 milliárd forintos pluszmozgásterünk, bármilyen vitával is záruljon le a 2017 májusáig tartó pénzügyi elszámolás, Magyarország teljesíti azt a vállalását, amit 2010-ben az uniós források felhasználása kapcsán tett, hogy minden eurócentet hazahozunk Brüsszelből. Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me