DR. MATOLCSY GYÖRGY,

Full text search

DR. MATOLCSY GYÖRGY,
DR. MATOLCSY GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! A Magyar Nemzeti Bank törvényes működését talán az állami intézmények közül a legnagyobb mértékben egy sor intézmény ellenőrzi. Ilyen a felügyelőbizottság (Dr. Schiffer András: Egy évig nem volt felügyelőbizottság.), ilyen az ÁSZ, ilyen az Országgyűlés Gazdasági bizottsága, és ilyen az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság is.
A törvényes működés keretei között a Magyar Nemzeti Bank, ahogy erről már szó volt, a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó törvény szerint, a gazdaságpolitika támogatásának mandátuma keretei között egy sor olyan döntést hozott, amelyeket ön kifogásol. Kifogásol úgy egyébként, hogy sajnos pontatlanul bánik a számokkal, hiszen a Magyar Nemzeti Bank által oktatási célokra az alapítványok ren-del-ke-zé-sére bocsátott vagyonnak csak a hozadéka használható föl. Semmi esetre sem jelent 280 milliárd forint elköltést, mert ez egy vagyonmegőrző, -megtartó alapítványi kör. Nem tűnik el a vagyon, ott van, sőt jelentős mértékben, döntő többségében állampapírokban, illetőleg a piaci ingatlanértéknél már most is magasabb értéket mutató ingatlanokban.
Tehát egy nagyon sűrű és megbízható ellenőrzési keretek között működő jegybankról van szó. Az exlex állapot tehát nemhogy nem állja meg a helyét, hanem pont fordítva van: ez az az állami intézmény, amelyet sűrűn, megbízhatóan ellenőriznek mind belföldön, mind külföldön.
Azt gondolom, természetesen azt a kérdést is föl lehetne tenni, hogy kinek az érdeke, hogy a Magyar Nemzeti Bank igazgatóságának valamennyi adatát ki kell adni. Kiadtuk. Kinek az érdeke? Egyetlenegy európai uniós jegybanknál nincs ilyen gyakorlat, hogy minden jegybanki adatot ki kell adni.
Azt pedig, hogy az Alkotmánybíróság hozott egy döntést, tiszteletben tartjuk, és minden közpénzre vonatkozó adatot az alapítványok természetesen a jövőben kiadnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me