SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Az elmúlt másfél évben szinte nem volt olyan hónap, amikor az MNB valamilyen üggyel nem hívta volna fel magára a figyelmet. Egymás után vásárolták a műkincseket, a túlértékelt ingatlanokat, több esetben kimutathóan offshore cégektől, majd létrehozták az alapítványokat, közel 300 milliárd forintot juttatva nekik. Belefogtak az alternatív, unortodox oktatási rendszer létreho-zá-sá-ba, több pénzt elköltve erre, mint amit a felsőoktatási intézmények egy év alatt kapnak. De a titkosítási szándékukkal minden határon túlmentek. Ezzel durván megsértették az Alaptörvényt.
Az Alkotmánybíróság két ponton is alaptörvény-ellenesnek találta a törvénymódosítást. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az MNB által létrehozott alapítványoknak juttatott pénz közpénz, és hogy nem lehet olyan törvényt alkotni, ami visszamenőlegesen kizárja az adatnyilvánosságot. Az Alkotmánybíróság határozatában úgy fogalmazott, hogy az MNB csak a feladataival és elsődleges céljával összhangban hozhat létre gazdasági társaságot vagy alapítványt. Éppen ezért az Alkotmánybíróság által elutasított törvény ismételten rávilágít az MNB működésének exlex állapotára. A jegybanktörvény pontosan meghatározza, hogy mely feladatok tartoznak az MNB alapfeladatai közé, de a törvényben, elnök úr, még nagyítóval sem lehet megtalálni, hogy az MNB jogosult lenne az LMP által kifogásolt pénz-költésekre.
Először azt kérdezem elnök úrtól, hogy mikor hozza nyilvánosságra az MNB az általa létrehozott alapítványok gazdálkodásának adatait. Kérdezem továbbá, hogy mikor állítja vissza a jegybank vezetése az MNB törvényes működését. Hajlandó-e felszámolni a pénzszórásra alkalmas alapítványokat? (Korózs Lajos: Egymilliárd dollár!) Mikor szüntetik meg az alapfeladatok ellátásával összeegyeztethetetlen költéseket? Várom válaszát. (Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me