POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS,

Full text search

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS,
POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A magyar kormány az autonómia minden formája mellett határozottan kiáll, így a területi autonómia mellett is. A kormány minden lehetséges eszközzel, minden fórumon szót emel a külhoni magyarokat ért jogsértésekkel szemben. A kisebbségi vegyes bizottság egyeztetésein folyamatosan felszólalunk a jogsérelmet elszenvedettek ügyében. Támogatjuk a helyi jogvédő szervezeteket, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot, a Civil Elkötelezettség Mozgalmat, valamint a Kisebbségi Jogvédő Intézetet, amely idén is 40, illetve 50 millió forintot kap tőlünk támogatásként. Ez a jogvédő intézet mintegy 26 konkrét ügyben nyújt anyagi és szakmai támogatást a határon túl élő magyarok ellen elkövetett jogsértések áldozatainak ügyét képviselő ügyvédi irodáknak és jogászoknak, természetesen nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-meden-cében.
A konkrét ügyben a megbírságolt személyeket képviselő, mint ahogy ön is mondta, dr. Kincses Előd, aki maga is a megbírságoltak között van, 2013 óta partnere a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek. Az ügyvéd úr a Székely Nemzeti Tanács elnöke, az esemény szervezéséért megbírságolt 42 személy és a megmozduláson való részvételéért megbírságolt 24 személy - illetve most már annál több - nevében benyújtott kifogások támogatására pályázatot nyújtott be intézetünkhöz. Az intézet munkatársait folyamatosan tájékoztatja az eset részleteiről.
Bízunk abban, hogy az érintettek ügyében jogszerű és igazságos döntés születik, illetve ezeket az intézkedéseket megszüntetik, a román féllel pedig a jövőben sikerül megértetnünk, legalábbis reméljük, hogy a székely szabadság napja valódi üzenete nem a rendbontás, hanem a békés megemlékezés és a deklarált jogok számonkérése, amelyet Románia 100 év óta még mindig nem tart be. Köszönöm szépen.
(12.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me