BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Asztalunkon a Magyarország Kormánya és a Koreai Köztársaság Kormánya között a katonai minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló javaslat fekszik. Ez a javaslat egy elemét tartalmazza a már eddig is széles körű és folyamatosan bővülő kapcsolatrendszerünknek.
A Koreai Köztársaság Kormányával 1988. szeptember 13-án állapodtunk meg állandó képviselet létesítéséről, majd 1989. február 1-jén a nagyköveti szintű, teljes körű diplomáciai kapcsolatok felvételéről, nagykövetek kölcsönös akkreditálásáról.
A diplomáciai kapcsolatok felvételét követően kölcsönös, magas szintű látogatásokra került sor, a felső szintű vezetők mellett számos szaktárca első emberének látogatása valósult meg. A politikai kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodásokkal egyidejűleg indult meg a kétoldalú kapcsolatok intézményes alapjainak kiépítése. Kormányközi megállapodások születtek a beruházásvédelemről, a kettős adóztatás elkerüléséről, a kereskedelmi és gazdasági, a kulturális, valamint a tudományos-műszaki együttműködésről, a teljes körű vízummentességről, valamint a légügyi és idegenforgalmi együttműködésről, és megalakult a kormányközi gazdasági vegyes bizottság.
(20.00)
A diplomáciai kapcsolatok felvételét követően, 1989-ben a két ország kormánya kulturális és oktatási kormányközi megállapodást kötött Szöulban, amelynek keretén belül kétéves munkatervekben határozták meg az együttműködés konkrét formáit. 2012 is fontos dátum, hiszen az év februárjában nyitotta meg kapuit Magyarországon a Koreai Kulturális Központ, amely a magyar emberek számára nyújt lehetőséget, hogy felfedezzék Koreát, egyúttal a koreai emberekkel is szeretnék a magyar kultúrát megismertetni, így a két nép közti kulturális híd szerepét betölteni.
A két ország közti kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt években dinamikus fejlődést mutattak, amelynek eredményeként mára Korea Magyarország kiemelt gazdasági partnerévé vált az ázsiai térségben. A kereskedelmi kapcsolataink bővítéséhez további kihasználatlan lehetőségek állnak rendelkezésre.
A kereskedelmi kapcsolatok sokoldalú fejlesztésében új perspektívát jelent a 2011-ben életbe lépett, aláírt EU-Korea szabadkereskedelmi megállapodás, amely lebontotta az EU-vámok 99 százalékát, illetve a koreai vámok 96 százalékát. A befektetési kapcsolatok fejlesztésének kiemelt jelentősége van a kétoldalú gazdasági együttműködés elmélyítésében. Már a kezdetektől fogva Magyarország kedvelt célországa volt a koreai befektetéseknek. A Magyarországon megtelepedett koreai cégek száma mára megközelíti a negyvenet, a Koreából érkezett közvetlen külföldi befektetések volumene meghaladja az 1,8 milliárd USA-dollárt. De nem csupán a gazdasági szakemberek, befektetők, hanem a magánemberek is érdeklődnek hazánk iránt.
A legfrissebb statisztikák szerint Magyarország egyre népszerűbb célország a régióban a koreai turisták körében, ugyanakkor ezen a területen is vannak még kihasználatlan lehetőségeink. Kapcsolatrendszerünket erősíti, színesíti az előttünk fekvő javaslat.
Az Országgyűlés 2009. december 14-én fogadta el a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvényt. A 2010. április 1-jétől hatályos új jogszabály alapjaiban kodifikálta újra a minősített adatok védelmének magyarországi struktúráját, ugyanakkor az ebben foglaltak végrehajtása Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítése, továbbá a katonai minősített adatok cseréjével és kölcsönös védelmével történő szorosabb együttműködés biztosítása miatt indokolt a szerződések megkötése a koreai féllel.
A törvényjavaslat célja a megállapodás szövegének végleges megállapítására vonatkozó felhatalmazás kiállítása, valamint a törvény kötelező hatályának elismerésére vonatkozó jogszabály benyújtása az Országgyűlés részére.
Államtitkár úr az általános célon túl részletesen ismertette a javaslatban foglaltakat, ezeket nem ismételném el, csak arra kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me