DEMETER MÁRTA,

Full text search

DEMETER MÁRTA,
DEMETER MÁRTA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy azt államtitkár úr és képviselőtársam is előttem említette, államtitkár úr a javaslatot ismertette bővebben, Bartos Mónika pedig a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, én is szeretném azt kiemelni, hogy 1988 óta egy rendkívül dinamikus fejlődés mutatkozik Magyarország és a Koreai Köztársaság közötti kapcsolatokban. Ennek több dimenziója létezik. Ugyanúgy a kulturális kapcsolatok, mint ahogy a tudományos és technológiai, illetve a gazdasági kapcsolatok is jelentősen fejlődtek az elmúlt évtizedekben, és mindez történt úgy, hogy nagyon sok magas szintű kölcsönös látogatásról is beszélhetünk az országok között.
És ahogy azt említették és utaltak rá, számos területen kibontakoztak ezek a kapcsolatok, mint ahogy például akadémiai, egyetemi kutatóintézetek közötti kapcsolatrendszer és a gazdasági vonal is jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedekben. Szerencsére mondhatni, hogy az elmúlt években ebben nem mutatkozott semmilyen törés, bizonyítja ezt egyébként az előttünk fekvő egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat is.
Itt pedig konkrétan, ahogy említették, a minősített adat védelméről szóló törvény végrehajtásával kapcsolatban is rendkívül fontos ennek a szerződésnek a megkötése a koreai féllel, illetve Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítése, katonai minősített adatok cseréjével, kölcsönös védelmével történő szorosabb együttműködés biztosítása is fontos feladat.
Néhány példát szeretnék említeni az egyezmény pontjaiból. Ami az egyezmény célját és alkalmazási területét illeti, az egyezmény célja, hogy védelmet biztosítson a felek közötti együttműködés során kicserélt vagy keletkezett katonai minősített adatok számára. Az egyezmény nem érinti a felek olyan más, két- vagy többoldalú szerződésből származó kötelezettségeit, amelyeknek részesei, beleértve a katonai minősített információk cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló megállapodásokat is. Ezenkívül a biztonsági minősítési szinteket a két országban megfelelteti egymásnak az egyezmény, deklarálja a katonai minősített adatokhoz való hozzáférés feltételeit, továbbá az erről szóló biztonsági alapelveket is. Az egyezmény deklarálja a minősített szerződések megkötésével, teljesítésével kapcsolatos eljárásrendet csakúgy, mint a minősített adat továbbításával kapcsolatban is ugyanezt megteszi. Ezenkívül többek között kiköti a vitarendezéssel és a költségek viselésével kapcsolatos menetrendet is. Ezeken az említetteken felül az egyezmény számos olyan fontos szabályozást tartalmaz, mely mind a két ország számára, azt gondolom, meghatározó és a további együttműködést fejleszti. Tehát összegezve: tekintve azt, hogy mind kötelezettségek végrehajtásáról, nemzetközi kötelezettségek vállalásáról, mind pedig magának az együttműködésnek a szorosabbra fűzéséről van szó, az MSZP természetesen támogatja a javaslat elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me