DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy az ellenzéki képviselők különböző stílusban és vehemenciával, de nagyjából hasonló problémákat vetnek föl, és én is ezt kívánom megtenni. Azt gondolom, hogy amikor az összeférhetetlenségi szabályokat meghatározta az Országgyűlés, és gyakorlatilag a képviselőknek megtiltott minden más munkakört, akkor az egyik hivatkozási alap az volt, hogy ez a munka teljes embert kíván. Nos, tisztelt képviselőtársaim, nem tudom, mire alapozzák ezt, amikor gyakorlatilag a képviselők többsége kéthetente egy, esetleg két napot tölt itt a parlamentben, a maradék 12 napot valahol máshol tölti.
Tudom én, hogy a képviselői munkának nemcsak az Országgyűlésben eltöltött munka képezi a gerincét (Közbeszólások a kormánypártok soraiban. - Az elnök csenget.), de azért azt gondolom, az is túlzás, hogy egyes képviselők úgy értelmezik ezt, hogy elég egy napot itt tölteni, annak is nagyjából a felét, amikor a gombokat megnyomják.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az a munkarend, amit önök el kívánnak itt ma fogadni, erről szól. Nem tudom, hogy akkor miért kellett főállású képviselőket kreálni a mostani 199 képviselőből.
Ami a bizottsági hetet illeti: nos, örülök, hogy Rubovszky elnök úr szólalt föl az előzőekben, ugyanis számtalanszor kértük képviselők azt, hogy a bizottsági üléseket olyan napokra tűzzék ki és időzítsék, amikor azon részt tudunk venni, azaz nincsenek frakcióülések, illetve nem a plenáris ülés napján akarják ezt megtartani. Én még olyan bizottsági ülést alig láttam, amelyik az úgynevezett B héten került volna megtartásra, ugyanis kormánypárti képviselőtársaim nem hajlandóak följönni Budapestre, de még a budapestiek sem hajlandóak részt venni a bizottsági üléseken. Úgyhogy, tisztelt képviselőtársaim, arról ne beszéljünk, hogy a B hét a bizottságok hete, ugyanis nemhogy a B hétre nem időzítenek bizottsági ülést, de még az A hét nem plenáris ülésnapjaira sem hajlandóak bizottsági üléseket kitűzni.
Ami pedig a közvetítést illeti: én is kitérnék erre. Az Országgyűlésnek az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a viták a nyilvánosság előtt zajlanak. Ez a 20-21. században értelemszerűen nem a személyes jelenlétet, hanem a televízión keresztüli közvetítettségét jelenti az Országgyűlésnek. Az Alkotmánybíróság nem egy határozatában mondta azt ki, hogy például a törvény és a rendelet között az egyik legalapvetőbb különbség, hogy míg a rendeletet a kormány, ha úgy tetszik, titokban hozza meg, addig az Országgyűlés előtt, a nyilvános vita keretében zajlik a törvények elfogadása a társadalom széles körű bevonásával. Nos, ezt a széles körű bevonását a társadalomnak lehetetlenítették el a közvetítés megszüntetésével, úgyhogy ez igenis nagyon szorosan és szervesen idetartozik, amikor erről a kérdésről tárgyalunk. Éppen ezért mi nem fogjuk támogatni ezt a munkarendet. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me