DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is engedje meg, hogy megköszönjem kérdését, amelyben egy rendkívül fontos területre irányítja rá a figyelmet. Akárcsak ön, mi is elítélünk minden, az állatokat ért bántalmazást. Közös célunk elérése érdekében tárcánk és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal együttműködik az állami és önkormányzati szervekkel, valamint a civil állatvédő szervezetekkel is. Különösen szoros az együttműködésünk a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetséggel, valamint a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesülettel. Az állatvédelmi hatóság mellett a rendőrség is több állatvédő szervezettel tart kapcsolatot, többek között a Cerberos Állatvédő Egyesülettel, a Fehérkereszt Állatvédő Ligával, az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal, valamint a Fejér Megyei Állatmentő és Állatvédelmi Egyesülettel is.
A hatékony együttműködés érdekében a megyei, illetve a fővárosi rendőrfőkapitányságok egy-egy fő kapcsolattartót jelöltek ki az állatkínzásos ügyek koordinálására, valamint az állatvédő szervek megyei képviselőivel történő közvetlen kapcsolattartásra.
(17.30)
Az állatkínzás miatt elrendelt nyomozások során az eljárások szakszerűségére a rendőrség kiemelt figyelmet fordít, melynek keretében az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal együttműködve a területi és helyi nyomozó hatóságok állatkínzással foglalkozó, bűnügyi szakterületen dolgozó munkatársai számára folyamatos továbbképzéseket szervez.
Mindezen intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években nagymértékben növekedett az állatkínzás miatt tett vádemelések száma, ami azt bizonyítja, hogy javult az esetek felderítettsége. Tárcánk elkötelezett az állatkínzás visszaszorítása mellett, amelynek megvalósulásához véleményünk szerint a társadalom egészének szemléletformálása szükséges. Ezen cél eléréséhez a leghatékonyabb eszköznek az állatok tiszteletére, védelmére és a velük szemben tanúsítandó helyes magatartásra nevelés korai megkezdését tartom. Amennyiben ez a társadalmi szemléletformálás sikerrel jár, nem fognak előfordulni vagy legalábbis ritkaságszámba fognak menni az ön által említettekhez hasonló szomorú esetek.
Számos olyan programot is indítottunk, amelynek célja a felelős állattartásra nevelés. Ezek közé tartozik a „Szabad a gazdi” program és ezen belül a vakvezető kutyák kiképzését elősegítő Látótárs-projekt is. A szemléletformálás mellett ugyanakkor egyetértek abban képviselő úrral, hogy a bűncselekmény elkövetése esetén kiszabható büntetésnek is kellő visszatartó erőt kell jelentenie. Az állatkínzás immáron 12 éve számít bűncselekménynek. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi büntetési tételek sok esetben nem bírnak kellő visszatartó erővel, tárcánknak szándékában áll kezdeményezni a büntető törvénykönyv módosítását, nevezetesen az állatkínzás alapesetének vétség helyett bűntetté nyilvánítását, valamint az állatkínzás esetén kiszabható büntetés tétel-kereteinek megemelését. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me