LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Először is szeretném megköszönni nemcsak a kérdést, hanem a támogatást, amit a kormány ebben az ügyben az országgyűlési képviselőktől kapott, és azt hiszem, több olyan ellenzéki képviselőtársam is volt, aki ezt az ügyet támogatta.
Amikor azt a nehezen megválaszolható kérdést próbálja az Országgyűlés és a végrehajtó hatalom közösen megválaszolni, hogy vajon a bürokrácia hogyan csökkenthető Magyarországon, akkor egészen biztosak vagyunk abban, hogy van néhány fix eleme ennek a kérdésnek, aminek a segítségével lehet csökkenteni Magyarországon a választópolgárainkra nehezedő bürokratikus nyomást, illetve az ügyek elintézésének bonyolultságát.
Az egyik ilyen a törvények és a jogszabályok mennyisége. Ajánlom a parlament figyelmébe azt az új brit szabályt, hogy ha a brit végrehajtó hatalom egy törvény módosítására tesz javaslatot, akkor cserébe azt kéri az országgyűléstől, hogy kettő megszüntetését is javasolja. Magyarországon a jogszabályok mennyisége és minősége is átláthatatlan, és iszonyatos terheket ró az adófizetőkre és a vállalkozókra egyaránt, azokra, akik ebben az országban csinálni akarnak valamit, éppenséggel alkotni akarnak vagy beruházni akarnak, vagy foglalkoztatni akarnak. 110 törvényt módosítottunk közösen 2015 decemberében. Februárban már ennek a 110-es módosításnak már látni fogjuk a hatásait. Több mint ezer szabály módosítására tettek a munkatársaink javaslatot a kormány járási hivatalaiban és kormányhivatalaiban. Mi ezt folytatni szeretnénk: egy újabb, 80 törvény módosításából álló csomaggal fogunk jelentkezni, és a kormány negyedévente tervezi a jogszabályok egyszerűsítésének javaslatát az Országgyűlés számára.
Másrészről valóban, a rendszerváltozás óta először, 10 milliárd forint összegben csökkentettük az állam eljárási illetékét, azoknak az eljárásoknak a díját, amikkel a választópolgárok hozzánk fordulnak. Körülbelül 2-3 ezer olyan ügy van, amellyel minden évben megkeresik a választópolgárok a kormányzatot, a végrehajtó hatalmat, és körülbelül 23 millió ügyet intéznek egy évben. Ebből most a legnagyobb ügyekben próbáltunk engedményeket biztosítani azok után, hogy 400 ezer magyar választó válaszolta meg azt a kérdést, hogy miben szeretne változást. A járási hivatalok, az ország 197 járási hivatala lefolytatott egy konzultációt, és 400 ezren alkottak véleményt arról, hogy mi legyen olcsóbb, vagy mi legyen ingyenes. Természetesen - számos javaslatot tettek - a költségvetés teherbíró képességéhez igazítva hajtottuk végre a változtatásokat.
És egyben már jelzem, kérve országgyűlési képviselőtársaim és a KDNP-frakció támogatását is, hogy a 2017-es költségvetési vitában nemcsak a törvények egyszerűsítését, hanem újabb illetékek csökkentését és mérséklését is kérni fogjuk és javasoljuk majd az Országgyűlés számára.
Itt szeretném azt elmondani, hogy személyazonosító igazolvány, amely a személyazonosításra alkalmas dokumentum, 2015-ben 77 ezer volt, 2016-ban 149 ezer, ez összefüggésben van az elektronikus igazolvány bevezetésével. Hatósági erkölcsi bizonyítvány, ami ingyenes, eddig 19 ezer volt tavaly januárban, most 26 ezer. Családiállapot-változásból eredő okmánycsere 2100 volt, most 8200. Jelentősen megnőtt a térítésmentes cégiratokat, az egyéni vállalkozói igazolványt, ahogy az előbb említettem, a hatósági erkölcsi bizonyítványt igénylők aránya. Tehát amit a választópolgárok javasoltak, azzal élnek is.
Én azt gondolom, hogy nemcsak az adócsökkentés a fontos, akár a munkavállalók vagy akár a munkaadók oldalán, hanem az is, hogy professzionális, olcsó, könnyen elérhető és jó minőségű ügyintézésben legyen része azoknak a választópolgároknak, akik a magyar államhoz fordulnak.
A koncepciónk lényege egy olyan kormányzati döntéshozatali szint, amely a végrehajtást a kormányhivatalokba és a járási hivatalokba delegálja, és ott olcsón, 270 modernizált kormányablakban tudjuk intézni a választópolgárok ügyeit, reményeim szerint ebben az esztendőben mindent egy helyen - nyugdíjat, egészségbiztosítást, társadalombiztosítást és minden más panaszos ügyet is -, és lehetőség szerint olcsón vagy ingyenesen.
Ehhez kérem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a további segítségüket és támogatásukat, pártállástól függetlenül. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me