HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt napokban jutott el hozzánk ez a dokumentum, amely az önkormányzatok szoros központi kontroll alá vonásáról és ezzel együtt 5-10 ezer hivatali dolgozó elbocsátásáról szól. Bár az anyag nem publikus, nem jóváhagyott minősítésű és a szerzője sem ismert, de az egyértelmű, hogy írója a témában bennfentesnek számít. Az is nyilvánvaló, hogy az elmúlt évek kormányzati döntései mind az elemzésben leírtakat igazolják, illetve azokat a törekvéseket teljesítenék ki.
(18.30)
A tanulmány szerint egy állami, központi adatbázisba kell bekapcsolni majd az önkormányzatokat az ASP informatikai rendszer segítségével, és ezek után majd bármilyen mélységű adat lekérdezhető lesz az önkormányzatok beleegyezése és jóváhagyása nélkül. A közbeszerzések is csak központi ellenjegyzéssel valósulhatnak meg, mindezzel állítólagosan a korrupciót kívánják csökkenteni.
De, tisztelt miniszter úr, nem azokon a kistelepüléseken lett rendszerré építve a korrupció, amelyek ezen átalakításnak a legnagyobb vesztesei lesznek, hanem éppen a központi államapparátusban, mint ahogy ezt ön is nagyon jól tudja. Elismeri a tanulmány, hogy a központosítás hatására feleslegessé válhatnak helyi hivatalok, amelyeket aztán majd megszüntetnek, így az állampolgároknak is jóval nehezebb lesz majd az ügyintézés. A Belügyminisztérium közleményében azt írta erről a tanulmányról, hogy csak híradásokból ismerik.
Ezek után most önt mint a másik illetékes minisztert kérdezem, hogy tényleg meg kívánják-e valósítani a tömeges hivatal-összevonást. Tényleg minden önkormányzati döntéshez központi ellenjegyzés szükséges majd? És ezzel együtt a Magyarország által is elfogadott nemzetközi egyezményekkel ellentétesen tényleg felszámolnák a települések önrendelkezését? Érdemi választ szeretnék kérni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me