DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, jó, hogy ez a kérdés most itt elhangzott, mert sok minden keveredett az elmúlt hetekben, és jó, ha ezeket külön tudjuk választani. Ami a béremeléseket illeti, volt egy általános béremelés 2012-13-ban. Ez mindenkit érintett, aki az egészségügyben dolgozik, átlag 27 százalék volt. Ez az alapbért érintette. Ez egy általános emelés volt. Ehhez képest döntött úgy a kormány körülbelül az elmúlt év közepén, hogy azoknak, akik betegek mellett dolgoznak és túlmunkájuk van, mert ott ügyelnek, több időt töltenek a kórházban betegekkel, azok számára ezt az úgynevezett mozgó bért, ami az alapbérre rárakódik, ugyanolyan mértékben megemeli, mint amilyen mértékben emelkedtek 2012-13-ban az alapbérek. Erre biztosítottunk a tavalyi költségvetésben is forrást.
Az idei évben pedig az az újdonság, hogy az éves költségvetés most már ezt a 12,8 milliárd forintot az egész évre tartalmazza törvényi garancia alapján, nem egy évközbeni ideiglenes intézkedéssel, hanem garantáltan, biztosan tartalmazza a teljes évi költségvetés ezt az összeget. Ez kiutalásra is került összesen 71 863 dolgozónak, 804 millió forint 2016 januárjában. Ez a szakdolgozóknál bruttó 5-15 ezer forint, az orvosoknál pedig 20-25 ezer forint volt. Ahogy mondom, ez éves szinten 12,8 milliárd lesz, a tavalyi évben, amikor már elkezdődött egy csonka évben ez az emelés a mozgó bérre, az 5,3 milliárd forint volt.
Ettől különbözik a fiatal szakorvosoknak a szakorvosi támogatás, hiszen a rezidenstámogatási programmal pontosan a legmobilabb fiatal végzett orvosokat akartuk itthon tartani. 2500 fiatal esetében - ha összeszámolom az elmúlt éveket - 5 milliárd forint volt az a plusz bértömeg, amit nekik tudtunk garantálni, de lassan kikerülnek ebből a rezidenstámogatási programból a fiatalok, és fiatal szakorvosként kellene őket itthon tartani, és erre dolgoztunk ki (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy megoldást, amit az egy percben fogok majd elmondani.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me