TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelettel köszönjük a támogató hozzászólásokat. Szeretnék is reagálni az elhangzottakra. Néhány esetben mindenképpen fontos kiemelni, hogy a vasútfejlesztés területén és annak világában jelentős lépéseket tudunk megtenni uniós és hazai források segítségével. Képviselőtársam bizonyára tudja, hogy 1100 milliárd forinttól is többet fogunk vasútfejlesztésre fordítani a következő években, és ezek mellett még kínai hitel segítségével fog megvalósulni a Budapest-Belgrád-vasútvonal is, amely természetszerűen sokat fog segíteni abban, hogy a közúti fuvarozás arányai változzanak, és a környezetterhelés e tekintetben csökkenjen és kedvezőbbé váljon.
Az is biztos, hogy ettől függetlenül akár az IKOP-forrásokból vagy a CEF-forrásokból, akármelyiket is vesszük elő, biztos vagyok benne, hogy sokkal többet tudnánk fordítani értelmes kapcsolatok építésére. Nemcsak a kínai segítséggel megvalósuló beruházásról beszélek, hanem arról is kell hogy szóljak, hogy a koperi kikötő megközelítése vagy éppen a fiumei kikötő megközelítése is Magyarország számára stratégiai kérdés.
(14.20)
Az elmúlt alkalommal a szlovén-magyar kormányülésen a magyar kormányfő ezzel kapcsolatban vállalást is tett, amely mindazt fogja szolgálni, hogy a bekapcsolása ennek a körnek is megtörténjen, és ez is segítheti azt, hogy a vasúti árufuvarozás mértéke változzon jó irányban.
Az intermodális csomópontokról mindenképpen kell szólnom, hiszen a legutóbbi kormányülésen hat megyei jogú város kapta meg a lehetőséget arra, hogy ilyen létesítménye lehessen, amely egyértelműen segíteni fogja a közlekedési módok váltását, és természetszerűen lehetőséget teremt arra, hogy a logisztikai fejlődés bekövetkezzen. Ilyen Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Kecskemét, többek között Tatabánya; hirtelenjében ennyit tudok felsorolni, és tudom azt is nagyon jól, hogy még lesz további lehetőség is a következő alkalmakkor, hiszen a kormány szándékozik bővíteni az erre vonatkozó forrásokat is. Elképzelhető, hogy több megyei jogú városnak lesz lehetősége még a következő néhány évben intermodális kapcsolatok kiépítésére.
A történeti hűség kedvéért csak vissza kell mennünk egy picit az első Orbán-kormány időszakára, hiszen akkor gőzerővel próbáltunk elindítani egy folyamatot, amely arról szólt, hogy a kombinált fuvarozás lehetőségét kiépítjük Magyarországon, mint a ROLA-programot, ha a képviselő úr emlékszik is rá, gondolom. A lényeg, hogy a kormányváltás után ez megállt és megszakadt. Amikor az uniós forrásokról dönteni kellett, akkor nem a Fidesz-KDNP-frakció-szövetség volt kormányon. 2007-ben gyakorlatilag minden eldőlt, sőt 2006-ban már világossá vált, hogy Magyarország az uniós forrásokat mire tudja felhasználni. Ebben az időszakban a mögöttünk lévő, most lezárt folyamat végén láthatjuk, hogy nem a vasútfejlesztés volt a fő irány, és emiatt is maradhatott ez a kombinált lehetőség háttérben.
Most a vasúti fejlesztések után elképzelhetőnek tartom azt, hogy átalakítva és átalakulva maga az elfogadás rendszere ki fogja újra hozni ezt a témát, és talán elindulhatunk ebbe az irányba is, de a lényeg, hogy Magyarországon a vasútfejlesztések időszakát élhetjük át. A következő években ez segíteni fog mindenképpen. Ettől függetlenül még a Koszovóval kötött szerződésünk, amelyet remélhetőleg támogat valamennyi, mint ahogy elhangzott, parlamenti párt, hiszen a kormánypárt elsőként biztosította erről a támogatásáról az Országgyűlésben a magyar kormányt. Ha e kapcsolatot viszont kiépítjük és jóváhagyjuk, akkor sok minden más, mint ahogy elmondta Mesterházy képviselőtársam is, lehetőséggé válik Magyarország számára. Valóban egy erős lehetőség nyílik arra, hogy ha Nyugat-Balkánt bejárjuk, a nyugat-balkáni kapcsolataink erősödjenek, ezért bízom benne, hogy a támogatásukkal ez a törvény majd kihirdetésre fog kerülni. Köszönöm tisztelt figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me