CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előterjesztője: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Az Európai Unió és tagállamai, másrészről pedig az Iraki Köztársaság közötti partnerségi és együttműködési megállapodást 2012. május 11-én írták alá a tagállamok képviselői Brüsszelben. Az Európai Unió és tagállamai, valamint Irak kapcsolatait szerződéses keretbe foglaló megállapodást eddig 19 uniós tagállam és Irak erősítette meg. A megállapodás hatálybalépésének feltétele, hogy mindegyik tagállam, így köztük Magyarország is ratifikálja azt.
A megállapodás egyes rendelkezései már 2012 óta ideiglenesen alkalmazandók. A hatékony végrehajtás előmozdítása érdekében az Európai Unió és Irak képviselőiből álló Együttműködési Tanács már 2014-ben megkezdte munkáját. A megállapodás az Európai Unió közel-keleti politikai és gazdasági szerepvállalása tekintetében további előrelépésnek bizonyul. Célja az Európai Unió tagállamai és Irak közötti politikai párbeszéd erősítése, a kereskedelmi, befektetési és gazdasági kapcsolatok fejlődésének, diverzifikálásának előmozdítása, valamint a szociális és kulturális együttműködés támogatása.
A megállapodás különös figyelmet fordít a politikai párbeszéd elősegítésére a kül- és biztonságpolitika területén. A szerződő felek kifejezik a tömegpusztító fegyverek elleni fellépés, valamint a könnyű- és kézifegyverek tiltott felhasználása elleni elköteleződésüket. Fontos lépés, hogy Irak fontolóra veszi a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó római statútumhoz való csatlakozás lehetőségét, és megteszi az ehhez szükséges lépéseket. A megállapodás megerősíti a terrorizmus elleni küzdelem kiemelt jelentőségét, amely ellen a szerződő felek az emberi jogokkal és a menekültjoggal kapcsolatos nemzetközi egyezményekkel összhangban lépnek fel. A megállapodás együttműködést irányoz elő a jogállamiság, a menekültügy, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése terén is. Ezek az elemek az Európát, így Magyarországot is sújtó migrációs válság okán kiemelten fontos elemei magának a megállapodásnak.
A kereskedelemmel és a befektetésekkel kapcsolatban a megállapodás értelmében a szerződő felek a legnagyobb kedvezményes elbánást biztosítják egymás részére, nemzeti elbánásban részesítik a másik fél termékeit. Az Irakból származó és az Európai Unióba behozott termékekre az Unió legnagyobb kedvezményes vámtarifája vonatkozik; az Irakból származó és az Unióba behozott termékekre nem vethetők ki a WTO-tagállamokból behozott termékeknél kivetett nagyobb vámok sem.
A megállapodás rögzíti az együttműködés területeit, amelynek keretében rendelkezik a pénzügyi és technikai segítségnyújtás lehetőségeiről, a szociális és humán fejlesztés területén folytatott együttműködésekről, az oktatás-, képzés- és foglalkoztatáspolitikai kooperációról, az emberi jogok fejlesztésének lehetőségeiről, valamint az ipari és kis- és középvállalkozások fejlesztéséről. Kiemelt együttműködési terület továbbá a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés, az energiaügy, a közlekedés és a távközlés, valamint a környezetvédelem.
Az iraki-magyar kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években megújultak. Bagdadban 2013 óta ismét működik magyar nagykövetség, a kurd régióban pedig a magyar főkonzul 2014-ben kezdte meg hivatalos tevékenységét. Irak 2007-ben újranyitotta képviseletét Budapesten, és azt 2010-ben nagyköveti szintre emelte. A magyar-iraki kétoldalú kereskedelmi forgalom túlnyomó részét a kőolajimport teszi ki. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 2014 novemberében kereskedelmi irodát nyitott Bagdadban és a kurd régióban is a magyar cégek iraki beruházásai megvalósításának elősegítése érdekében.
Bízunk benne, hogy a megállapodás további lépést jelent Irak és Magyarország gazdasági és politikai kapcsolatainak továbbfejlesztéséhez. Ennek szellemében kérjük a parlament támogatását.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me