FIRTL MÁTYÁS

Full text search

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulóját ünnepeljük 2016. szeptember 21-én. A nagycenki egyházközség és Nagycenk nagyközség önkormányzata közös szervezésében a Széchenyi-örökséghez méltó szellemiségben és összefogásban 2016. január 2-án ünnepi főpapi szentmise nyitotta meg Nagycenken az emlékév helyi eseményeinek sorát a Szent István plébániatemplomban. Örömmel tölt el, hogy a Széchenyi-jubileumi évet úgy indíthattuk el Nagycenken, hogy az előző évtizedekhez képest a jelenlegi Orbán-kormánynak köszönhetően, konkrét eredményei vannak annak a kormányzati kiemelt figyelemnek, amely Nagycenkre és a Széchenyi-emlékhelyekre irányul.
A 2014 óta Nagycenken elkezdődött fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy a legnagyobb magyar szellemi örökségéhez méltó zarándokhellyé válhassanak az életművéhez kapcsolódó emlékhelyek, létesítmények. A fejlesztések között megtörtént a Széchenyi-emlékmúzeum tetőszerkezetének és külső északi homlokzatának felújítása, a nagycenki Széchenyi-mauzóleum felújítása. Mindezekért a térségben lakók nevében köszönetet mondok Magyarország Kormányának. Továbbá köszönet az Eszterháza Központnak, a Széchenyi-emlékhelyek kezelőjének, amely a Széchenyi-örökség és -emlékhelyek bemutatásának, fejlesztésének lehetőségét megteremti és azt elvégzi.
És ahogyan a helyi emlékévet hitbeli értékrendünk jegyében szentmisével indíthattuk Nagycenken, úgy bízom abban, hogy az idén végre Széchenyi István kápolnája is visszakerülhet abba a méltóságba, amely ezt az értékrendet megilleti, ami Széchenyi egész életét, pályáját, nemzetszolgálatát megalapozta. Széchenyi saját kápolnája ez, amely a Döblingből hazahozott földi maradványainak is helyt adott, míg végső nyughelyére talált. Ezért bízom abban, hogy ismét az imádság helye lehet, bízom abban, hogy méltóságban visszaállíthatjuk a szent helyet azzal az elkötelezettséggel, tisztelettel, amivel e hitbeli értékrendnek és Széchenyi nagyságának is tartozik az utókor.
Tisztelt Ház! Mindehhez az Eszterháza Központ léte, működése, szakmai munkája és háttere elengedhetetlen, hogy a nagycenki fejlesztések megvalósulhassanak. Ezt segíti az, hogy a térségbeli települések, civilek, intézmények között kialakult együttműködés eredményes, ami további térségbeli fejlesztések sikerének zálogát jelenti. Ugyanakkor az eddigi nagyvonalú fejlesztéseknek köszönhetően az Eszterháza Központ a térség meghatározó intézményeként a régió egészére kiterjedően generálja az idegenforgalom és a turizmus mint a térség húzóágazatának erősödését és a régió fejlődését segíti elő. Az Eszterháza Központ jelképesen szólva a jelen eredményévé teszi a Dunántúl két főúri családja, az Esterházyak és a Széchenyiek fejlődésben betöltött szerepének lehetőségeit, a gyakorlatban pedig rendelkezik az ehhez szükséges szakmai tudással és eszközrendszerrel. Feladata és küldetése túlmutat Fertődön, kihat Sopronra, Nagycenkre, a Fertő mentére és a tágabb régióra, azaz a térségbeli fejlődés és gyarapodás egyik garanciája. Ezt két múlt heti esemény is megerősíti: az Eszterháza Központnak a Nyugat-magyarországi Egyetemmel kötött együttműködése, amelynek részben középiskolai bázisát a Fertődön az elkövetkező időszakban újjáépülő Porpáczy Aladár iskola turisztikai képzése is adhatja.
Tisztelt Ház! Széchenyi szellemi hagyatéka, életművének mozgatóereje, éltető eszméje a hazaszeretet. Ezért időszerű Széchenyi életműve 2016-ban. Amint Illyés Gyula fogalmaz: Széchenyi István szellemi hagyatéka olyan örökség, amely a nemzet életének sorsfordító pillanataiban a közösség számára mindig spirituális erőforrást jelentett, bizonyságul annak, hogy életműve hatott olyan mértékben a magyar közgondolkodásra, hogy kiutat kereső szándék útmutatást meríthessen belőle. Meggyőződésem, hogy a most kezdődő parlamenti ülésszakban elvégzendő munkánk, mint ahogy közös közéleti tevékenységünk alapja kell legyen Széchenyi életszemlélete, amiben a Széchenyi-jubileumi év is megerősíthet mindannyiunkat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me