DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ön azzal kezdte, hogy a szolidaritását akarja kifejezni a pedagógusokkal kapcsolatban. Tisztelt Képviselő Asszony! Itt ül ön is 5-6 éve a parlamentben; amikor a pedagógus-béremelésről volt szó, miért nem tudott a pedagógusokkal együtt gondolkodni és megszavazni a költségvetési törvényben olyan sorokat, amely a pedagógusok számára nagyobb bért jelentett? Mondjuk, 2012-ről 2013-ra azt a 32 milliárd forintot miért nem szavazta meg? (Sneider Tamás: Többet kellett volna adni, és megszavaztuk volna!) 2013-ról ’14-re azt a 120 milliárd forintot, amit pluszbértömegként biztosítottunk, azt miért nem szavazta meg? 2014-ről ’15-re azt a 38 milliárd forintot miért nem szavazta meg? És tavaly tavasszal, amikor további 34 milliárd forintot a költségvetési törvényben megszavaztunk a pedagógusok bértömegére, azt sem szavazta meg. (Dúró Dóra: Nézzél ide, Bence! Ide nézzél, úgy folytasd!) Egyszerű persze szavakban szépen beszélni arról, hogy valaki szolidáris a pedagógusokkal, de amikor esetleg ezeket az itteni konkrét törvényjavaslatokat kellett volna támogatni, amikor a pedagógus-többletbérnek a fedezetét kellett volna támogatni, akkor nem volt ennyire szolidáris a Jobbik sem a pedagógusokkal. Mi bért emeltünk, és persze minden pedagógussal szolidárisak vagyunk. Mi másért kínáltunk volna először életpályát Magyarországon az összes hivatás közül pontosan a pedagógusoknak? Mi másért indult volna először az a teljesítménynövekedéssel párhuzamos béremelés pont az oktatás területén, pont a pedagógusok területén, ha nem azért, mert úgy gondoljuk, hogy valóban először a pedagógusoknak kellett többet nyújtanunk abból a többletteljesítményből, amit a magyar adófizetők meg a magyar vállalkozások a mindennapi munkájukból adóként, közteherként befizettek ide, a költségvetésbe? Rájuk bízták a magyar emberek a gyermekeiket, éppen ezért a tanárok felé volt a legnagyobb bizalma a kormányzatnak 2012-13-ban, amikor elindította a pedagógus-életpályát. És mindemellett a családok számára ingyenes tankönyvellátást biztosítunk felmenő rendszerben, az első négy évfolyam számára az idei évben már ingyenes lesz a tankönyvcsomag. De ugyanígy fontos a gyermekétkeztetés területén az a forrástöbblet, amit biztosítottunk, és ugyanígy fontos a visszajelzés a ma 18 évesek meg tavaly 18 évesek részéről, akik pályát választanak, és most már másfélszer annyian választják a pedagóguspályát, mint ahányan választották ezelőtt öt esztendővel, 2010-ben.
(12.30)
Az akkori 980-nal szemben 1480-an jelentkeztek pedagógusnak, és megszűnt az az időszak, amikor azt mondtuk, hogy már nem lesz tanár, hogyha így haladunk tovább, mert végre elkezdett emelkedni a pedagóguspályára jelentkezők aránya.
Ami az állami fenntartást és a Jobbik által szokásos XIX. század, XX. század, XXI. század pártja felosztást illeti, a saját programjukat olvasgassák, lehet, hogy azt még a XX. században írták, csak a XXI. században tették föl a honlapjukra (Közbeszólások a Jobbik soraiból. - Dúró Dóra: Nem ész nélkül!), az ugyanúgy ezt az irányt, az állami fenntartás irányát, a fokozott központosítást jelentette. Nézzenek vissza! Nézzenek vissza, a saját programjukban fönt van az interneten, elolvasható, abban szerepel ugyanúgy az állami felelősségvállalás a tankönyvkiadásban, mint a központosítás a köznevelés rendszerében. Úgy látszik, a Jobbik egyszerre két században is tud működni, ez az időutazás szempontjából, azt hiszem, egy érdemi fizikai előrelépés a párt részéről. (Közbeszólások a Jobbik soraiban.)
Arról viszont ön sohasem beszél - könnyű azt mondani, kimegy és azt mondja, a KLIK-et meg kell szüntetni, de egy szót nem beszél sem ön, sem más arról -, hogy mi lenne utána, mert arra vonatkozó elképzelésük természetesen nincsen. (Dúró Dóra: Ez nem igaz!) Akkor hogy számolják föl azokat a társadalmi különbségeket, amelyek léteztek a KLIK létrehozatala előtt is? (Dúró Dóra: A programunkban benne van, azt is nézd meg!) Az a 2,5 év (Az elnök csenget.), az a 2,5 év, ami egy 6-7 éves gyermeknél megvolt egy jobban szituált tankerületben és egy rosszabb helyzetű tankerületben, két és fél évnyi fejlődésbeli különbséggel érkezett oda… - önök hogyan másként tudnák ezt csökkenteni, hogyan másként tudnák az esélyeket jobban kiegyenlíteni, a különböző élethelyzetű, különböző lakóhelyű fiatalok, gyermekek között? (Gőgös Zoltán: Nem így! - Zaj a Jobbik soraiban.) 25 éven keresztül vagy 20 éven keresztül az önkormányzati rendszer ezt megpróbálta megtenni.
Csökkent a különbség? Nem csökkent, hanem nőtt a különbség a Magyarország különböző helyein élő és iskolába kerülő gyermekek között. Egy állami intézményfenntartás valódi lehetőséget jelent sok-sok száz vagy akár ezer iskolának, ahol sok és egyre több a hátrányos helyzetű gyermek, hogy az ő esélyeik is meglegyenek arra, hogy tanuljanak, tudást szerezzenek és munkát tudjanak vállalni. (Zaj az ellenzéki padsorokban.)
Tisztelt Képviselő Asszony! Ha a köznevelési kerekasztal kapcsán, mondjuk, a munkaadók véleményét meghallgatta volna, hogy nekik milyen véleményük van, hogy igenis van sok terület, ahol erősíteni kellene azon a tudáson, azon az alapvető tudáson, amit a fiataloknak meg kell szerezni, mert felcsúszik az, amit az alsó tagozatban kell tanulniuk a felső tagozatba, a felső tagozatról a szakközépiskolába, és nem tanulnak meg bizonyos dolgokat a gyermekek nagyon sok nehéz helyzetű területen, és ezt a munkaadók igazolták vissza. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Ezért volt szükség 2010-ben egy mélyreható változtatásra a köznevelés rendszerében. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me