SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A mai napig 147 személy nyújtott be kérelmet magáncsődeljárás lefolytatására. Ezt államtitkár úr mondta egy novemberi interpellációmra adott válaszában. Most februárt írunk, és a legfrissebb adatok szerint eddig 199 személy kérelmezte az adósságrendezési eljárást. Ez egészen pontosan 52 fővel több, mint tavaly novemberben.
Az Igazságügyi Minisztérium akkor is - mint most is - azzal magyarázta az alacsony számot, hogy a magáncsőd egy időigényes folyamat, a fizetési nehézséggel küzdő családoknak hosszas mérlegelésre van szükségük ahhoz, hogy eldöntsék, milyen lehetőséget válasszanak. Meg is adták ezt a gondolkodási időt azzal, hogy novemberben módosították a törvényt, és kitolták a határidőt. Még azt is lehetővé tették, hogy az adósok a kormányhivatalok csődvédelmi szolgálatainál nyújtsák be kérelmeiket. Arra számítottak, hogy ettől majd több tízezerre nő a belépők száma. Hát, nem így történt.
Itt az ideje végre belátni, hogy a magáncsőd intézménye ebben a formában megbukott. A rengeteg belépési korlát eleve szűkre szabta a potenciális igénybevevők körét, amit még megfejeltek a magas havi törlesztőrészletekkel és a létfenntartáshoz sem elég elkölthető jövedelemmel. Nem csoda, hogy alig akadt jelentkező.
Még mindig százezernél is nagyobbra tehető az évek óta hátralékban lévő, lakhatásuk elvesztésével fenyegetett devizahitelesek száma, akiken sem a magáncsőd, sem a kevés tőkével ellátott Nemzeti Eszközkezelő nem segít. Szociális bérlakások és adósságkezelő programok híján ezek az emberek reménytelen helyzetben vannak. Azt kérdezem, belátják-e végre, hogy csődöt mondott a magáncsőd, és hajlandók-e változtatni a szabályokon. A választ előre is köszönöm. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me