GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tehát a központosított illetményszámfejtés működésképtelenségéről azért nyújtottunk be törvénytervezetet, merthogy látható módon az a folyamat zajlik Magyarországon, hogy miközben a munkavállalóknak egyetemleges felelőssége van, aközben azoknak, akik a munkaadók ügyeiben eljárnak - most legyen ez egy állami szerv is, akár a MÁK vagy akár bárki más, adóhatóság -, ott már ugyanez nem áll fenn. Magyarra fordítva a szót, az, aki a folyamat végén van mint munkavállaló, elszenvedője lehet a történetnek anélkül, hogy bármit is tett volna ezért.
Egyébként, ahogy elnök úr felkonferálta a történetet, ahhoz illesztetten azt a kiegészítést el kell mondanom, hogy a Vállalkozásfejlesztési bizottság 4 igen és 4 nem álláspontot foganatosított, tehát azért így szebben hangzik a dolog, mint úgy, hogy elutasította. (Dr. Józsa István: Nem született döntés!)
A lényeg a dologban, hogy Bányai Gábor, aki ott a Fidesz részéről álláspontot rögzített, a KIRA-rendszerrel kapcsolatosan azt kérte, hogy majd térjünk vissza később erre a történetre, hogy gyakorlatilag legyen idő arra, hogy ez a probléma megoldódjon. Szeretném elmondani itt, a Parlament falai között is, hogy 2015. szeptember 1-je volt az az időpillanat, amikor gyakorlatilag útjára bocsátásra került ez a történet, és 2015. november 1-jével, azaz két hónap elteltét követően már egy országos kiterjesztésre került sor. Ez elég régen volt, lassan egy fél esztendeje.
Ha úgy öt hónap időintervallum nem elégséges ahhoz, hogy olyan típusú alapvető kérdések kezelését megtegyék egy illetményszámfejtéssel kapcsolatosan, amely a munkavállalók jogos érdekeinek a kiszolgálását hordozza magában, azzal párosul, akkor nem tudom, mennyi idő kell ennek a kormánynak. Nekem az egyszerű személyes véleményem, de azt hiszem, a Magyar Szocialista Párt véleményével is azonosíthatom, tehát a közös álláspontunk az, hogy aki ilyen rendszereket működtet, az alkalmatlan a rendszer működtetésére. Nyugodt lelkülettel mondom, ezért a MÁK vezetésének már rég fel kellett volna állnia. Mindezek mellett azt is mondom, hogy annak a felügyeletet ellátó miniszternek is, aki gyakorlatilag ezt az ügyet az égisze alatt hordozza. Igen, felállni, ha képes rá, és arrébb tolni a biciklit - Balog után -, mert így stílszerű a dolog, képviselőtársam.
Tudják, akkor, amikor azon emberek bérének a kifizetései csúsznak vagy csak részlegesen történnek meg, akik nem milliós nagyságrendű jövedelmeket és javadalmakat szereznek egy adott hónapban, hanem annyit, amiből nagyon megtakarításokat sem tudnak képezni, akkor ez egy elfogadhatatlan állapot. Az emberek menet közben még azzal is szembesülhetnek, hogy büntetőkamatokat fizetnek bizonyos értelemben azért, merthogy ők nem kapják meg megfelelő időben az illetményüket vagy a bérüket, és persze a szolgáltatók meg kiróják rájuk mindazt, amit kiróhatnak.
Semmilyen kártalanítás nincs a háttérben. Magyarra fordítva a szót, még egyszer, a munkavállalók egyetemleges felelőssége fennáll, de azoké, akik azért felelnek, hogy a munkavállalók a jogos jussukhoz hozzájussanak, az már nem áll fenn.
Ugyanez van egyébként a bérek utáni adók és járulékok esetében is. Tehát ha rosszul kerülnek kiszámításra, az nem gond, az nem probléma. A családi adókedvezményeknél is ezzel találkozunk szembe, hogy rossz számítások miatt adóbevallás előtti újabb járulékfizetési kötelmek az állam által elkövetett hibákból születnek.
(18.30)
Na, ezért született ez a törvényjavaslat, mert azt gondoljuk, hogy ha és amennyiben a munkáltató az illetmény kifizetésével késedelembe esik, akkor a jegybanki alapkamat ötszörösével megegyező mértékű kamatot kell hogy fizessen a későbbiekben. Azt gondoljuk, az is teljesen jogos, hogy a bérfizetési nap tényleg a bérfizetési nap kell hogy legyen, és ha itt a személyi juttatásait nem fizetik ki az érintett embernek, akkor a Kincstárnak a személyi juttatások kifizetésével kapcsolatos számfejtést haladéktalanul - nem 10 nap múlva, nem 5 nap múlva, haladéktalanul - le kell folytatnia. Az illetmények tárgyhót követő 5. napján pedig ezeknek a kifizetéseknek érvényesülniük kell.
Nem lehet késedelembe esés. Ha van, akkor az alapkamat ötszörösét kell érvényesíteni. Erről szól a javaslat. Ehhez kérem képviselőtársaim támogató vélekedését és majd a szavazatát is. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me