DR. TÓTH BERTALAN,

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ma a Törvényalkotási bizottság ülést tart, még mindig, ott egy másik törvényt vitat meg, épp a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását és a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak gazdálkodását titkosító jogszabályt vitatják meg képviselőtársaim, most mi meg a Posta által kötött szerződések és a Postánál történtek titkosítását tárgyaljuk.
Kísértetiesen hasonlít a két ügy egymáshoz. Abban biztosan, hogy mind a két társasággal szemben, az alapítványokkal és a Magyar Postával és leányvállalataival szemben összesen tíz közérdekűadat-igénylési pert folytatok, tehát nem véletlen, hogy éppen egyszerre fognak majd erről szavazni. Az egyik képviselőtársam a bizottsági ülésen pont azt mondta, hogy ne nyújts már be több közérdekűadat-igénylést, mert akkor minden héten kell majd tárgyalnunk valamilyen jogszabályt, ahol ellehetetlenítik azt, hogy közérdekű adatként ezek az adatok, szerződések megjelenhessenek.
Mit titkolnak a Magyar Postánál? Mit titkolnak a Magyar Nemzeti Banknál, hogy nem mernek szembenézni az alkotmányos alapelvvel és alapértékkel, alapjoggal, hogy az állami vagyont, nemzeti vagyont kezelő gazdasági társaságoknak és alapítványoknak bizony a közérdekű adatigénylés esetében ki kell adniuk az információkat, ez alkotmányos alapjog.
Még mindig alaptörvényellenes ez a jogszabály, hiszen sérti az Alaptörvény 39. cikkét, amely arról szól, hogy bármilyen állami vállalat, amely nemzeti vagyont kezel, annak az adatai közérdekű adatok, de abból a szempontból is alkotmányellenes, hogy visszaható hatályú a rendelkezés, és én nem láttam Péterfalvi Attila írásos nyilatkozatát, hogy most már ez a módosított javaslat így rendben van és alkotmányos, hiszen a Magyar Nemzeti Bank kapcsán hozott törvényjavaslatnál leírja, hogy a folyamatban lévő ügyekre történő korlátozás alaptörvényellenes és a jogalkotási törvényt is sérti, és ez most is fennáll, ennél a jogszabálynál is.
Önök belenyúlnak az igazságszolgáltatásba, korlátozzák a bíróságok szabad mérlegelési jogát, hiszen a bíróságoknak ma is lehetőségük van mérlegelni, hogy melyek azok az üzleti titkok, amelyeket titokban kell tartani az állami vállalatoknál a piaci szereplésük során. Ettől fosztják meg a bíróságokat. Önök nem tesznek mást, mint magánérdekeket védenek, hiszen az FHB ügyvédjei ugyanazon érveket használják, mint amiket önök használnak, azokban a perekben, amelyekben szemben állnak velem, és védik a saját titkaikat, önök pedig asszisztálnak ahhoz, hogy magánérdekű csoportok eltitkolhassák, hogy mit művelnek a Magyar Postánál, és ugyanezt teszik a Magyar Nemzeti Banknál, de nyilván a holnapi nap folyamán sort fogunk keríteni a vitára.
Természetesen fenntartom azt az álláspontomat, hogy alaptörvényellenes ez a rendelkezés, a visszaható hatály tekintetében mindenképpen. Nagyon bízom a magyar bíróságban, amelynél kezdeményezni fogom az alaptörvényellenesség megállapítását alkotmányjogi panasz keretében. Tehát kezdeményezni fogom, hogy a bíróság forduljon Alkotmánybírósághoz, és az Alkotmánybíróság eddigi gyakorlata szerint meg fog ez állni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me