FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Január 1-jétől a sertéshús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A jogszabály pontosan meghatározza, mely húsfélékre terjed ki az áfacsökkentés, így a házi sertéshús adója lett kisebb, idetartozik egyebek mellett a comb, lapocka, tarja, karaj, az oldalas és a dagadó is, ebbe a kategóriába.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség tanulmánya szerint a kereskedők abban érdekeltek, hogy az áfacsökkentéssel járó előnyöket a vásárlók nyerjék meg. Az élelmiszerpiacon jelentős verseny zajlik az üzletek, kereskedelmi láncok között, ilyen esetben alapvető üzleti érdeke a kereskedőknek az, hogy az áfakulcscsökkentéssel elérhető árelőny a vásárlóknál csapódjon le. A fentiek mellett várhatóan tisztulni fog a gazdaság is, hiszen az 5 százalékos áfa mellett már nem éri meg a termelőknek feketén értékesíteni a tőkehúst. A 2016. januárt megelőző időszakban bizonyos felmérések szerint a számla nélküli értékesítés mértéke elérte a 30 százalékot is.
Tisztelt Államtitkár Úr! A sertéshús áfájának csökkentésével előnyhöz jutnak a termelők és a fogyasztók is. Tisztelettel kérdezem önt, hogy a fenti feltételezésekből mi az, ami megvalósult az áfacsökkentést követő másfél hónap alatt. Elképzelhető-e, hogy a sikeres áfacsökkentési akciót további hasonló intézkedések követhetik?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me