DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön azt mondta, tisztelt képviselő úr, hogy a 17 milliárd forintos adósság ijesztő. Hát még mennyire ijesztő akkor az az 1300 milliárd forint - 1300 milliárd forint -, ami 2010-ben volt, az intézményfenntartó önkormányzatok adóssága, amit szociális intézmények, oktatási intézmények (Moraj az MSZP soraiból. - Tóbiás József: Az nem ebből van! - Gőgös Zoltán: Kötvényből van, ne szórakozzunk, államtitkár úr!), egészségügyi intézmények alulfinanszírozottsága miatt kötvénykibocsátással, hitelfelvétellel, kölcsön felvételével (Bangóné Borbély Ildikó: Kik voltak a polgármesterek?) az önkormányzatoknál láthattunk, hiszen ennyivel finanszírozta a 2010-et megelőző években alul ezt az oktatási rendszert és a többi ellátórendszert az akkori kormányzat. (Gőgös Zoltán: Ezt ki írta le neked?), és közel 1300 milliárd forint adósságot termelt ez.
Ehhez képest ön azt mondja, hogy ez a 17 milliárd ijesztő. Hát akkor az önök kormányzása egy rémisztően ijesztő időszaka Magyarországnak az ön szavaival élve, hiszen akkor jóval nagyobb adósság volt az, amit az önkormányzatok - mint akkori intézményfenntartók - felhalmoztak. Ez mutatja azt, hogy az a rendszer, ami előtte működött, csődbe ment, egész egyszerűen évről évre egyre nagyobb adósságot halmozott fel maga előtt, nem volt kiút, nem volt perspektíva, hogy mi történjen ebben a rendszerben, csak azt lehetett látni, hogy ami adósság van az egyik évben, az nagyobb lesz a következőben, és még nagyobb, és még nagyobb, és még nagyobb.
Ezért volt szükség arra, hogy az állami intézményfenntartás belépjen, és az állam garantálja minden helyen az intézmények működését és a fenntartását, hiszen voltak olyan önkormányzatok, amelyek nem tudtak hitelt felvenni, mert nem voltak hitelképesek, nem volt annyi vagyonuk, nem volt annyi bevételük. (Bangóné Borbély Ildikó: Hatodik éve kormányoztok!) Ők 381 helyen, 381 feladatellátási helyen az intézmény bezárását választották az önök nyolcéves tevékenysége alatt. Éppen ezért fogalmazódott meg a Magyar Szocialista Párt soraiban is, hogy 2010 szeptemberétől opcionálisan lehetőségként az állami intézményfenntartást is be kellene vezetni, de nem voltak ezzel egyedül önök sem, hiszen a Jobbik programjában is hasonló hangzott el, amely szintén egy fokozottabb állami egységes szerepvállalást írt elő.
A Fidesz-KDNP pedig a KLIK-en mint eszközön, mint intézményen keresztül valósította meg az iskolák állami fenntartását és éppen ezért a stabilitását. Ez volt az, ami életre hívta a KLIK-et. Amikor azt mondják, hogy meg kell szüntetni, sosem mondják azt, hogy mi lenne utána. Visszamennének abba a rendszerbe, tisztelt képviselő úr, amikor ekkora adósságok keletkeztek, és az önkormányzatok nem tudták fenntartani az iskolákat, csak hitelből, vagy 381 helyen bezárták? Arra az útra lépnének vissza, hogy megint a kistelepüléseken az utolsó iskolát is bezárják, hogy az önkormányzatok teljes mértékben ismételten eladósodjanak, és majd egyszer valamikor egy polgári kormány ismételten konszolidálja az önkormányzatokat? Önök ebbe a folyóba lépnének bele újra?
Mi nem ezt gondoljuk, mi nem ezt szeretnénk csinálni, hanem az állami fenntartáson, a KLIK szervezetrendszerén szeretnénk javítani. Erre vonatkozóan pedig mindenkit meghívtunk egy nagyon széles asztalhoz, voltak ott szakszervezetek, intézményfenntartó központ, szülők, diákok, munkaadók képviselői, a Magyar Tudományos Akadémia képviselői és mindenki más, hogy közösen vitassuk meg, és már két kerekasztalon részt is vettünk. Persze, voltak olyan szervezetek, amelyek követelték, hogy ez jöjjön létre, mert bele akarnak szólni a KLIK működésének az átalakításába, majd amikor megkapták a meghívót, akkor hirtelen bojkottot hirdettek, hogy mégsem vesznek részt. Vannak olyan szakértők, tisztelt képviselő úr, akik az elmúlt években nem százezer forintot, nem egymilliót, hanem százmilliókat kaptak azért, hogy hozzájáruljanak az új rendszer kialakításához, ezeket a pénzeket felvették, ők maguk a rendszer kialakításához a saját munkájukkal hozzájárultak, majd most mindenféle alternatív kerekasztalokon és platformokon éles szóval és éles kritikával illetik a felépült rendszert, azt, aminek a felépítésében ők is részt vettek.
(A jegyzői székben Hiszékeny Dezsőt
Hegedűs Lorántné váltja fel.)
Tudja, képviselő úr, ez olyan, mint ahogy ön rábízza egy építészre a terveket, hogy készítse el, felépül a ház, és utána az építész szidja önt, hogy milyen csúnya házat épített magának (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), miközben ők szakértőként ebben közreműködtek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me