ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Meg tudnám mondani, hányszor hivatkoztak már önök Reményik Sándor versére, ahol a költő azt írja: „Ne hagyjátok a templomot. / A templomot s az iskolát!” Bizony nagyon sokszor ennek ellenére, ha csak szűkebb pátriámat, Somogy megyét nézem, akkor igaz farizeusként bezárták a korábban felújított és jó pedagógiai eredményeket felmutató niklai iskolát is, amire már csupán néhány metroszexuális kormányzati zsúrpubi Gucci-ridiküljének árát kellett volna költeniük, és megmenekülhetett volna.
(12.50)
Ha valahol presztízsügyként kellett volna kezelni az intézmény megóvását, akkor Nikla, nemzeti költőóriásunk, Berzsenyi faluja az a hely. Most pedig a vízvári kisiskola felső tagozatát zárják be, és kétség nincs, hogy mi lesz így az alsó tagozat sorsa. Míg Klebelsberg iskolákat vitt a legnyomorúságosabb helyekre, addig önök központosítanak és iskolákat zárnak be a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben. Nagyjából 13 millió forintot spórolnának a lépéssel, csakhogy ezzel aláírják egy újabb falu halálos ítéletét.
Igen, a törvények szerint 56 diák kellene a felső tagozatra, de a négy osztályba csupán 41 várható. Tényleg nincs elég gyerek, de a minimális gyermekszámot előíró törvény módosítható. Igaz, ennek költségvetési vonzatai lennének, amire egyébként kár is hivatkozni, hiszen ennek az összegnek mintegy 20 ezerszeresét ölik stadionokba. A letelepedési kötvényekkel bizniszelő haverok százmilliárdos nyereségéből pedig az összes vidéki kisiskola jövője hosszú távon biztosítható lenne.
De még Andy Vajna kaszinókból származó osztalékából is összejönne ötszázszor annyi, mint amennyit a vízvári bezárással megtakarítanak. Látni kell, hogy a kistelepülések haldoklása egy tragikus, évtizedek óta tartó vidéksorvasztás eredménye, amire mindegyik kormány rátett egy-két lapáttal. A mezőgazdaság szétverése, a falusi élettér beszűkülése törvényszerűen vezetett a gyermekhiányt eredményező népesedési katasztrófához megyénkben is.
Kérdés, hogy akarnak-e ezzel a faluromboló lépéssel önök is egy újabb szeget verni a vidék koporsójába. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me