BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely szerint a kormány a „Szabadság tér ’89 - A rendszerváltozás aktái” című köztévés műsorból készített kétrészes könyvet eljuttatja az iskolákba és a könyvtárakba. Minderre összesen 71,3 millió forintot szánnak az idei költségvetésből, aminek egy részét a Miniszterelnökségnek kell állnia, egy kisebb részét pedig az EMMI-nek.
Még arról is rendelkeztek, hogy a nyár végéig kell eljuttatni a könyveket az iskolákba, hogy már az új tanév kezdetére elérhetők legyenek, miközben máskor még az igazi tankönyvek sem érkeznek meg szeptemberre az iskolákba. Nemcsak az az érdekes ebben a történetben, hogy ma már kormányhatározatban döntik el azt is, hogy milyen könyveket kapjanak az iskolák vagy tartsanak a könyvtárak, hanem az is, hogy ki is írta ezt a könyvet: Rákay Philip, aki szoros szálakkal kötődik a Fideszhez.
Tavaly magánkiadásban megjelent kétkötetes alkotása ma közel 14 ezer forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy Rákay Philip könyvének nagyjából ötezer példányban történő megvételét támogatja a kormány, a magyar állam, végső soron az adófizetők, miközben az iskolákban nincs kréta, a szülők hordják be a WC-papírt, zsebkendőt, gyümölcsöt. Sőt, még a II. kerületben is a szülők festik ki a szabadidejükben az iskola termeit, és van olyan iskola, ahol konténerekben fognak a diákok szeptembertől tanulni, mert nincs megfelelő számú tornaterem. Ebből a pénzből 473 ezer, majdnem félmillió guriga WC-papírt lehetne az iskoláknak venni, sőt 300 ezer doboz krétára futhatná, de fontosabb a kormánynak Rákay Philipet támogatni, mint a gyerekeknek biztosítani alapellátást.
Ezért kérdezem, államtitkár úr, milyen ország az, ahol a kormány határozatban rendeli meg az egyik haverjának a könyveit az iskoláknak és a könyvtárak számára több mint 70 millió forintért. Miért kellett két tárcának is forrást biztosítania ahhoz, hogy megtömjék a haverjuk zsebét? Várom, tisztelt államtitkár úr, a válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me