DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Felperes Úr! Úgy tűnik, hogy a múltkor nem mondott igazat. Azt állította, hogy az unokatestvérének semmi köze a VS hírportálhoz. Ehhez képest a VS főszerkesztője azt mondta, hogy Szemerey úr tulajdonosként tárgyalt vele, egy főszerkesztő pedig csak felismer ilyesmit egy beszélgetés során. Vagy ön szerint nem? Megjegyzem, ha semmi köze a VS-hez, mit keresett a szerkesztőségben?
Persze mindez csak a jéghegy csúcsa. Szemerey úr ugyanis ezer szálon kötődik a jegybankhoz, például új bankján keresztül. És nem csak úgy, hogy ő is elnyert növekedési hitelt. Nem arról van szó, hogy az unokatestvére részesült a növekedési hitelprogramból, hanem arról, hogy az újonnan tulajdonába került banknak éppen a fő tevékenysége a növekedési hitelek kihelyezése. Még a bank neve is erre utal, amit az unokatestvére adott neki: Növekedési Hitelbank. Szóval, a Matolcsy-Szemerey család alapított egy bankot a jegybanki pénzek megcsapolására.
Szemerey úr nyilatkozata szerint a hitelkihelyezéseken felül véletlenül ez a bank kezeli az MNB hat alapítványának és több hozzájuk kötődő cégnek a milliárdjait is. De még a másik unokatestvérének kezelésében lévő, a kecskeméti matolcsysta képzésre szánt 12 milliárd forint is Szemerey Tamás bankján futott keresztül. Na, és persze az ön fia, jegybankelnök úr, Matolcsy Ádám véletlenül éppen ugyanettől a családi banktól kapta meg a hitelt több százmillió forint értékben.
De nézzük meg az unokatestvérének egy másik vállalkozását is! A BanKonzult Kft. az MNB hat alapítványával és magával a jegybankkal is szerződéses viszonyban áll. Szemerey úr saját bevallása szerint összesen mintegy évi 60 millió forintért. Nyilván a Nemzeti Banknál nem dolgoznak pénzügyi elemzők, így egy unokatestvér szakértelmét kell kifizetni évente több tízmillió forint értékben az adófizetők pénzéből. És hogy Szemerey Tamás felesége se maradjon ki a jóból, ő lett az egyik MNB-s alapítvány igazgatója, gondolom, nem kevés fizetésért. Azóta tudjuk, az aprópénzért is lehajol a rokonság, hiszen részesültek az 5 millió forint alatti kifizetésekből is.
Nem sok kicsit a rokoni szál az MNB-s pénzek körül, elnök úr? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me