DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! A bölcsődei dolgozókkal kapcsolatban még az április 20-ai sztrájk előtt ön jelentette be, hogy jövőre béremelést kapnak a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők is, és a 2017-es költségvetés tartalmazza is ön szerint az ehhez szükséges forrásokat. Jómagam rákérdeztem erre április 18-án, amikor Rétvári Bence államtitkár úr válaszolt, és alapvetően megnyugtató választ adott. Azt közölte az államtitkár úr, hogy az államtitkár asszony ezekben az órákban is egyeztetéseket folytat, idézem az államtitkár urat: „Bízunk ben-ne, hogy hamarosan, pár héten belül megszületik egy megállapodás. Most azért fordulok önhöz, mert információim szerint ilyen megállapodás nem született meg, pedig most már a hetedik hétnél járunk, és az államtitkárság azóta nem szólalt meg ebben az ügyben.
A 2017-es költségvetésben, amit az imént szavaztunk meg, sajnos nyoma sincsen ennek a béremelésnek. Egyedül a bölcsődei dolgozók egytizedének béremelési sorát tartalmazza ez a költségvetés. Itt a diplomás kisgyermeknevelőkről van szó, és 1,5 milliárd forintot tartalmaz. Az LMP módosító javaslatát sajnos leszavazták, pedig a 2017-től tervezett bölcsődei reform álláspontom szerint nem lesz kivitelezhető akkor, ha nem születik teljes körű bérmegállapodás, béremelés, mert én úgy látom, hogy nem lesz, aki dolgozzon ezekben a majdan megépítendő bölcsődékben.
Szeretném önt emlékeztetni arra, hogy 5 ezer szakdolgozóról, 4 ezer technikai dolgozóról, élelmezésvezetőről, gazdasági ügyintézőről beszélünk, és álláspontom szerint nem is jó úgy bért emelni egy munkahelyi kollektívában, hogy ugyanazért a feladatért ugyanúgy dolgozó emberek egyik része kap béremelést, a másik pedig nem. Ez feszültségekhez vezet természetszerűen.
Szeretném megemlíteni, hogy a pótlékok összevonása egy pótcselekvés, nem egy valódi béremelés, ettől nem lesz több a fizetés. És ott vannak a szociális dolgozók is, akik, én azt gondolom, hogy továbbra is a legrosszabbul kereső munkavállalók. Tudom, hogy a közmunkásokat is ide könyvelik el, ezért - a statisztikák némiképpen óvatosan értelmezendők, de - itt 89 ezer forintnyi keresetről beszélünk.
Tisztelt Államtitkár Asszony! Mikor valósul meg a teljes körű béremelés? (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me