DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az MNB egy hete 105 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Spéder Zoltán fideszes oligarcha által irányított FHB-ra tiltott piacbefolyásolás miatt. Az MNB azt is közölte, hogy a bírságot azért kellett kiszabni, mert három és fél évvel ezelőtt az FHB úgy bocsátott ki alapvető kölcsöntőkeként és nem biztosított kötelezettségvállalásként mintegy 30 milliárd forint értékben euró-kötvényt, hogy azzal kapcsolatban hamis tájékoztatást tett közzé, amely szerint az nem magyarországi befektetők részére történt. Ez az egész kötvényes történet tele van furcsasággal: a kibocsátás körülményei, az állam szerepe, Spéder Zoltán helyzetbe hozása és a bírságolás időzítése.
Korábban én is számos kérdést intéztem a kormány tagjaihoz, amelyben azt igyekeztem megtudni, hogy az Orbán-kormány és a Spéder-birodalom egyre szorosabb összefonódása az államnak, vagyis az adófizetőknek jobb-e, vagy inkább a Spéder-bi-ro-dalomnak. Érdemi válaszokat eddig nem kaptam.
Ami azonban a konkrét kötvényes ügyletet illeti, mindez azért is furcsa, mert ön még nemzetgazdasági miniszter volt, amikor Orbán Viktor kormánya elkezdett foglalkozni az FHB tőkehelyzetével. Ahogyan arról Lázár János miniszter úr korábban engem tájékoztatott, 2012. szeptember 4-én a kormány elfogadta az FHB tőkehelyzetével kapcsolatos előterjesztést, amelyből egy sor későbbi kormányzati intézkedés következett. Így például Seszták Miklós tájékoztatásából azt a következtetést lehetett levonni, hogy 2012. december 20-án az MNB szerint félrevezető tájékoztatással kibocsátott 30 milliárd forintnyi FHB-kötvény a kibocsátást követően néhány napon belül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez került, feltehetően egy csereügylet keretében. Az erről szóló részvényesijog-gyakorlói határozatot Németh Lászlóné írta alá, aki jelenleg a takarékszövetkezeti integrációért is felel, és ekkor ő még miniszter volt.
Mindezek alapján kérdezem: mi tartott három és fél évig? Miért kellett ennyi időt várni, hogy a pénzügyi felügyelet rájöjjön, nincs rendben minden az ügylettel kapcsolatban? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mit talált az MNB az átfogó vizsgálata során? Mit vár az MNB a személyi felelősségre vonási eljárástól? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me