DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Asszony! Örülök, hogy elhangzik a kérdés, mert az elmúlt napokban nem lehetett tudni, hogy meddig ér el a Jobbikban a demokratikus kizárási hullám. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból: Micsoda?! Jaj, jaj!)
Engedje meg, hogy elmondjam, amikor a jelenlegi kormány hivatalba lépett, Magyarországon egy gyenge eredményeket felmutató filmtámogatási rendszer működött. Volt arra példa, hogy a kulturális minisztérium több évre előre kötött támogatási szerződéseket úgy, hogy azoknak nem volt költségvetési fedezete. Ilyen helyzetben kellett rendet tenni, a kormány ezért indította el 2011-ben az új filmtámogatási rendszert.
A Jobbik vádaskodásaival ellentétben a Filmalap támogatási rendszere teljesen átláthatóan működik, a döntéseket egy testület, a Filmszakmai Döntőbizottság hozza meg. Sajnálom, hogy számos történelmi témájú alkotás elkerülte a figyelmét. Példának felhozhatnám Fekete Ibolya, Gárdos Péter alkotásait vagy éppen Szász János (Dúró Dóra: Én felhoztam Gárdos Péter alkotását!) A nagy füzet című alkotását. (Dúró Dóra: És az miről szól? - Szávay István: A holokauszton kívüliekről beszélünk!) Lehet, hogy az önökhöz köthető Betyársereg nem ilyen filmeket alkotna, nem ilyen filmeket néz szívesen, de attól még nem vitathatja el, hogy ezek történelmi témájú alkotások.
Azt azért kicsit furcsának tartom, hogy egy olyan időszakban fogalmaz meg kemény kritikát, amikor a magyar filmek sikerei magukért beszélnek (Szávay István: Melyik?), a magyar filmgyártás újra felkerült a világtérképre. A Filmalap támogatásával készült filmek már több mint 130 díjat nyertek külföldön. (Dúró Dóra: És miért nem nézi őket senki?)
Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy még egy dologra kitérjek. 2013-ban a Jobbik ugyanilyen kemény kritikát szórt a Filmalapra, amiért az arról döntött, hogy támogatja egy rendező első játékfilmjét. Azt mondták - idézek -: „Véget vetnek a holokausztiparnak a filmiparban is.” A szóban forgó rendezőt Nemes Jeles Lászlónak hívták, a film pedig azóta Oscar-díjat kapott.
Megnyugtathatom önt, hogy sokan fogják látni ezt a filmet. Ez még jócskán a cukiságkorszak előtt volt. Nem szeretném itt elemezgetni a szalonképtelen szövegeiket, méltatlan lenne, és egyébként is egy másik történet, de szép csendben azért azt megjegyzem, hogy ha az önök javaslatai érvényesülnének a magyar filmiparban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét. - Z. Kárpát Dániel: Lejárt az időd!), Magyarország ma egy Oscar-díjjal kevesebbel büszkélkedhetne. Na, ilyen nemzeti párt a Jobbik! Köszönöm a figyelmet. (Z. Kárpát Dániel: Szégyelld magad!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me