DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A napokban volt öt éve, hogy létrehozták az Andy Vajna fémjelezte Magyar Nemzeti Filmalapot. Akkor még sok nemzeti gondolkodású szavazó is azt gondolhatta, hogy újra készítenek a magyar történelem meghatározó időszakait feldolgozó filmalkotásokat, de erre ennek a szervezetnek a támogatásával mindmáig nem került sor.
Egy korábbi, ugyanezt a témát firtató kérdésemre válaszul önök olyan filmekre hivatkoztak, amelyekre egyetlen forintot sem adott Andy Vajna csapata. De nem csak ez a probléma. Az elmúlt öt évben több mint 20 milliárd forint közpénzt költöttek el támogatásokra, és ennek az összegnek majdnem a fele hat emberhez került. A legtöbb pénzt a Filmalap vezérigazgatójának, Havas Ágnesnek a volt élettársa, Hutlassa Tamás kapta, aki közel 4 milliárd forintot kaszált öt év alatt. Ezt a kontraszelekciót persze a nézők sem értékelik, a Filmalap által támogatott 65 filmből csupán 4 olyan van, amelynek bevétele visszahozta legalább a támogatási összeg egyharmadát. Talán a leginkább felháborító Goda Kriszta „Veszettek” című filmje, amit közel 800 millióval támogattak Vajnáék, ám 8000 nézőnél többet nem volt képes a mozikba vinni.
A polgári értékrend felől értelmezhetetlen annak az úgynevezett posztholokauszt szerelmi történetnek a kiemelt támogatása, amely Gárdos Miklós és felesége megismerkedését dolgozza fel. Ő ugyanis írásaiban az ’56-os forradalom résztvevőit bűnözőkként és prostituáltakként aposztrofálta, lelkendezve helyeselte az ezt követő kegyetlen megtorlást. A több mint 300 millió forint közpénzt felemésztő film előbb említett főhőse a Rákosi Mátyás által kézi vezérelt Szabad Nép újságírója volt. Egy ilyen emberről szóló film támogatásához nyilván csak gratulálni lehet. Közben elutasították a Fekete Seregről, a Hunyadiakról, Zrínyiről, Toldiról, Bethlen Istvánról, Bartókról, Munkácsyról vagy a kuruc korról szóló terveket. Pedig ami megvalósult a Filmalap támogatása nélkül, A lovasíjász önmagában több nézőt vonzott, mint az idén bemutatott összes többi magyar film együtt véve. Erre mondják, hogy igény lenne rá, csak kormány nincs hozzá.
Miért egy haveri kör kapja a milliárdokat a Filmalaptól? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me