DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 2014-2020 közötti EU költségvetési időszakban a közúti közlekedés fejlesztése terén a kormány egyik kiemelt szándéka a megyei jogú városok bekötése a gyorsforgalmi hálózatba, valamint a meglévő gyorsforgalmi utaknak az országhatárig történő kiépítése. E célok mellett, és ez jó hír az ön számára is, a kormány elkötelezett az M9-es gyorsforgalmi út megvalósításában, ezért szerepelteti a közúthálózat hosszú távú fejlesztési terveiben.
Az M9-es gyorsforgalmi út több szakaszán folynak előkészítési munkálatok, a Vasvár és Zalaegerszeg, valamint Zalaegerszeg és Nagykanizsa közötti szakaszokon folyamatban van a környezetvédelmi engedélyezési eljárás. Keressük a lehetőségeket, hogy a további szakaszokat is ütemezni tudjuk. Hosszú távon az M9-es gyorsforgalmi út hozzájárul Budapest központi sugaras szerkezetének oldásához.
Az M9-es gyorsforgalmi út Bács-Kiskun megyei szakasza az 51-54-es számú főutak között 12,5 kilométer hosszan, kétszer egy sávra tervezve, különszintű csomópontokkal, Nemesnádudvar, Dusnok, Sükösd és Hajós településeket elkerülve valósult volna meg.
(Hegedűs Lorántnét a jegyzői székben
Mirkóczki Ádám váltja fel.)
A kivitelezési munkák elvégzésére kiírt közbeszerzési pályázatokat, mint emlékezetes, még 2010 előtt a nemzetközi Vegyépszer nyerte, majd a Vegyépszer csődje miatt a kivitelezési eljárás érdemi előrehaladás nélkül 2011-ben leállt. A problémákat növelte, hogy jelentős régészeti kutatási költségnövekménnyel szembesültünk: 2010 őszére a régészeti feltárások elérték az előzetes örökségvédelmi tanulmányban jelzett mennyiség 500 százalékát. Tehát jelentős költségek voltak.
Ezzel együtt a kelet-nyugati irányú forgalom kiszolgálására, a dunai átkelési lehetőségek sűrítése érdekében a kormány 2015-ben döntött a Kalocsa-Paks térségében tervezett Duna-híd beruházásának előkészítéséről. A műszaki tervezés folyamatban van, a megvalósítás 2017-ben megkezdődhet. Köszönöm a türelmét, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me