VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Való igaz az, hogy ma már képviselő úrhoz hasonlóan egyre több az a kisgyermekes édesapa, aki kiveszi aktívan a részét a gyermeknevelésből is, sőt azt is tudjuk, hogy csúcson van a női foglalkoztatottság, ezért is jelenti ez azt, hogy az édesanyák és az édesapák egyaránt meg kell hogy állják a helyüket mind a munkaerőpiacon, mind a családban, a gyermekek mellett.
Valóban, talán nem beszélünk eleget arról, hogy milyen fontos is az édesapák szerepe a családban, és hogy milyen széles körben hozzáférhetőek a családtámogatások a férfiak, az édesapák részére is. Kiemelném azt, ami kifejezetten az édesapáknak szól, ez az az apasági szabadság, ami a szülés után van, egy gyermek születése esetén 5 nap, ikergyermekek születése esetén 7 nap, amit igénybe tudnak venni az édesapák. De tulajdonképpen elmondhatjuk azt, hogy a családtámogatások teljes spektruma egyaránt hozzáférhető az édesapák és az édesanyák számára is. Ezalól gyakorlatilag egyetlen kivétel van, ez a csed, a csecsemőgondozási díj, ami az első 6 hónapos támogatást jelenti, ami arra alapul, hogy ilyenkor az édesanya és a kisgyermek szimbiózisáról szól tulajdonképpen ez az időszak, ezért ez alapvetően az édesanyáknak szól, ha csak valamilyen vis maior nem indokolja azt, hogy az édesapa vegye igénybe. Ezt követően azonban akár a gyermekgondozási díjat, a gyedet, a gyest igénybe vehetik az édesapák, akár a gyermekápolási táppénzre ugyanúgy elmehetnek az édesapák, ahogy az édesanyák. Éppen most július 1-jétől növekszik duplájára ez a gyermekápolási táppénz ezen családok esetében. De jogosultak az édesapák is a családi adókedvezménynek vagy éppen a családi pótléknak az igénybevételére, ezt meg is oszthatják egymás között. Jogosultak a CSOK-ra is, sőt, ha esetleg egy édesapa egyedül neveli a gyermekeit, akár ebben az esetben is igénybe veheti a családi otthonteremtési kedvezményt is. Fontos változás volt, hogy 2012-től a gyermekek után járó pótszabadságot duplájára emeltük, éppen azért, hogy az édesanyák és az édesapák is igénybe vehessék.
Tehát a családtámogatások teljes spektruma hozzáférhető az édesapák számára, a választás szabadsága pedig az övék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me