CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Annak már örülök, hogy sok kérdés feltevése után és sok válasz meghallgatása után elismeri ön is, hogy nem eltűnnek a természettudományos tárgyak, hanem az oktatásuk másfajta módon történik meg. Ez egy óriási előrelépés (Dr. Rétvári Bence jelzésére:), de azt Rétvári államtitkár úr fejingatásából látom, hogy őt azért nem pontosan idézte, úgyhogy ez még egy következő időszak lesz, amikor sikerül pontosan idézni bizonyos kormányzati szereplők megfogalmazásában megjelenő gondolatot.
Ezért szeretném megerősíteni azokat a gondolatokat, azokat a mondatokat, amelyeket már több alkalommal elmondtam önnek, hogy a szakközépiskolába - szeptembertől már szakgimnáziumnak nevezzük őket - jelentkező tanulók azért választják ezt a képzési formát, mert számukra fontos, hogy az érettségi mellett biztos pályát ígérő szakképesítést is szerezzenek.
Az általános iskolában megszerzett alapműveltségre épülő új szakgimnáziumi képzés szerkezete jól idomul e célkitűzésekhez, hiszen a technikusi szakképesítés megszerzéséhez, illetve a szakirányú felsőoktatásba való továbblépéshez nyújt elsősorban segítséget, miközben már az érettségi keretében is lehetőséget biztosít a szakmaszerzésre, ami jelenleg még nem így van. Emellett továbbra is biztosítja a kötelező érettségi vizsgatárgyakra való felkészülést.
Az új tervezet, a kerettantervek is megtekinthetők egyébként a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján, és rugalmas lehetőséget kínálnak a természettudományos tantárgyak esetén is, ezt szeretném hangsúlyozni. Tehát rugalmas lehetőséget kínál arra, hogy a természettudományos tantárgyak tanulása, oktatása is megvalósulhasson.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A szakgimnáziumból kilépő fiatalok szakmai tudásukat közvetlenül és azonnal kamatoztathatják majd a gazdaság bármely szereplőinél, vagy továbbtanulhatnak a felsőoktatásban, így nem zárt az út előttük. Éppen ezért indokolt, hogy a szakgimnáziumok rendszerét már az idén szeptembertől, úgy, ahogy ezt előzetesen beterveztük, bevezethessük és az oktatást így elindíthassuk. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me