IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években az NKA és a folyóiratok közösen alakítottak ki egy olyan finanszírozási formát, amely lehetővé tette, hogy hosszabb távon, előre kiszámítható módon jussanak pályázati forráshoz a szerkesztőségek.
(13.10)
A modell lényege az volt, hogy 2012-ben 3 éves szerződést kötöttek kiemelt folyóiratokkal. Ez 27 nyomtatott folyóiratot és 14 online periodikát érintett, és ha csak évi néhány millió forinttal támogatták is őket, ez a megmaradásukat, túlélésüket jelentette. Csakhogy a szerződések 2015-ben lejártak, új pályázatokat nem írtak ki, a források elapadtak.
Végül 2016-ra csak kiírtak egy új pályázatot, azonban ez csupán egy áthidaló megoldás, ráadásul az eredeti ígérethez képest nem fél évre, hanem egész évre szól. Ismerve a Magyar Művészeti Akadémia térnyerését a Nemzeti Kulturális Alapban, félő, hogy számos folyóiratot nem fognak támogatni a jövőben, ha végre újra lesznek források. A szerkesztőségeket teljesen bizonytalan helyzetbe hozták, többen már be is jelentették, hogy nem folytatják a jövőben a munkát.
Tisztelt Államtitkár Úr! Szándékosan éheztetik ki a szerkesztőségeket, gyengítik el a lapokat? Csak néhány kormányközeli, függésben tartott újságot akarnak meghagyni? Vagy egyszerűen csak nem érdekli a kormányt ezeknek a lapoknak és a mögöttük lévő szellemi műhelyeknek a sorsa, mert nem illeszkednek a nemzeti együttműködés rendszerébe?
Ezzel párhuzamosan egyébként pont a mai napon született egy döntés arról, hogy az NKA újabb százmilliókat vesz el az Artisjustól, amely összegnek csak egy részéből lehetne ezeket a folyóiratokat finanszírozni. A probléma megoldása egyszerű, csak szándék kérdése, de megteszik-e? Ha nem, akkor szándékos pusztításról vagy csak felelőtlenségről van szó? Mi történik a kulturális és művészeti folyóiratokkal? Várom a válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me