DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Utolsó napirend előtti felszólalása számunkra sok dologra bizonyíték. Bizonyíték többek között arra is, hogy az LMP lemondott arról, hogy egy új alternatívát hozzon létre a baloldalon. (Felzúdulás az ellenzéki pártok padsoraiban.) Így a baloldali szavazók csak azok között (Nagy zaj. - Az elnök többször csenget.) választhatnak, a baloldali szavazók csak azokra számíthatnak, akik egyszer már tönkretették az országot.
Engedje meg ugyanakkor, hogy most, hogy utolsó napirend előtti felszólalását megtette, beszámoljak arról, hogy hol is áll Magyarország, mire is számíthatnak a magyarok. A gazdaság kellőképpen stabil lábakon áll, ezért az Országgyűlés ma olyan költségvetést fogadhat el, amely minden magyar embernek biztosítja az előrelépés lehetőségét.
Ha az Országgyűlés ma elfogadja a jövő évi büdzsét, azzal nem utolsósorban folytatódhatnak a megkezdett béremelések. A kormány előterjesztése alapján jövőre jelentős többletforrások állnak majd rendelkezésre az egészségügyi és szociális területen. A szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bére két ütemben 207 ezer forinttal nő, az ápolók bére pedig 2019-ig átlagosan 65 százalékkal emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy pár év alatt megduplázódhat az egészségügyi szakdolgozók bére. Olyan nagyságrendű emelések ezek, amelyeket minden ellenzéki párt jó szívvel támogathat, feltéve, hogy a megoldásban érdekeltek, nem pedig a pártpolitikai célokban.
2017-ben is, jövőre is folytatódnak az életpályaprogramok. Mindenki, aki a közszolgálatban dolgozik, léphet egyet előre, a közszféra dolgozóinak béremelésére 2016-ban és ’17-ben 400 milliárd forintot fordít a kormány. Tovább nő a rendvédelmi dolgozók, a felsőoktatásban dolgozók és a pedagógusok fizetése is, és folytatódhat az állami tisztviselői életpályamodell is. A béremeléseken túl az adók is tovább csökkennek. 27-ről 5 százalékra csökken az áfa, csökken a legfontosabb élelmiszerekre vonatkozó áfa. Olyan intézkedésről van szó, amelyet a baloldal is sokáig támogatott, de most már nem.
Az adócsökkentés ügyében nem feledkezhetünk el a családi adókedvezményekről sem. A kétgyermekesek adókedvezménye 15 ezer forintra bővül. A fiatal házasok továbbra is adókedvezményben részesülnek. Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy azokhoz az időszakokhoz képest, amikor ön megkezdte a munkáját, már több házasságot kötnek a magyar családok. Ez jó hír, ez köszönhető a kormányzati intézkedéseknek is.
A fiatal családokat nem csak adókedvezmények segítik. Ott lesz számukra az otthonteremtési program is, amelyre 211 milliárd forintot fordít a költségvetés. Ez az összeg öt különböző lakástámogatási eszközről szól. Ez éppen néggyel több annál, mint ami korábban rendelkezésre állt, az az egy is a devizahitelezés volt. A cél az, hogy minden magyar ember saját lakáshoz vagy házhoz jusson. (Folyamatos zaj.)
Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy a jövő évi költségvetés olyan nagyságrendű béremeléseket, adócsökkentéseket tartalmaz, hogy azt az ellenzéki pártok is jó szívvel támogathatják. Amikor ön az utolsó napirend előtti felszólalását megtette, az ország jobb állapotban van ahhoz képest, amikor ön megkezdte munkáját.
Többen élnek segély helyett munkából; mintegy 500 ezerrel többen dolgoznak 2010-hez képest például, növekedő pályán van a gazdaság, és már nem vagyunk rabjai az IMF-hitelnek. Növekednek a bérek reálértékben is, és a gyermeket nevelő családok több támogatást kapnak. Ez nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni, rengeteg még a tennivaló, de azt jelenti, hogy a közös erőfeszítéseknek köszönhetően ez az ország jó pályán van. (Kunhalmi Ágnes közbeszól.)
Tisztelt Frakcióvezető Úr! Szemben a korábbi időszakkal, azzal az időszakkal szemben, amikor ön megkezdte munkáját, ez az ország ma már a saját lábán áll, és több lehetősége van arra, hogy megvédje érdekeit egy feszültségekkel teli Európában. További munkájához sok sikert kívánunk. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me