DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ön is mondta, az elmúlt évek gazdasági növekedése, ami megnyilvánul egyébként a munkahelyek számának bővülésében is, hiszen most 140 ezerrel többen dolgoznak, mint a tavalyi év elején, megnyilvánul a munkanélküliségi adatok csökkenésében vagy az 5 százalékos kereskedelmiforgalom-bővülésben, ebből bizony, illetőleg az elektronikus pénztárgépek bevezetéséből is olyan többletbevétele volt a kormányzatnak, amelyről úgy döntött, hogy egy részét a gazdaság további élénkítésére, a másik részét viszont béremelésekre tudja fordítani.
Ha megnézzük az elmúlt hónapok tárgyalásait, akár az egészségüggyel kapcsolatos egyeztetéseket, akár a közneveléssel kapcsolatos kérdéseket, azt láthatjuk, hogy jó állásponton voltak a pedagógusok többségükben akkor, amikor azt mondták, hogy csak a tárgyalás jelent megoldást, hiszen a tárgyalásokon születtek megoldások. Akik az utcára vitték a kérdést és a politikát be akarták vinni az iskolákba, azoknak nem igazolódott be a korábbi stratégiájuk.
Akik az egészségügy területén pedig egyértelműen a tárgyalóasztalhoz ültek le, azt hiszem, nagyon nagy eredményeket értek el, hiszen 167 milliárd forint az a pluszforrás, amit az egészségügy a jövő évi költségvetésben megkaphat. És nagyon fontos, hogy mind az orvosoknak, szeptember 1-jétől a szakorvosoknak a 107 ezer forintos fizetésemelkedése a következő évben is tovább folytatódik, jövő novemberben még további 100 ezer forintos többlettel. Ez egy hosszú távú átalakítás, egy hosszú távú szövetség nagyon fontos megerősítése. Ugyanígy az ápolók esetében is négy éven keresztül folyamatosan bővülnek a keresetek. Ez idén szeptember 1-jétől 26,5 százalékot jelent, de összességében, ha összeadjuk, akkor ez a következő négy évben 65 százaléknyi ápolóifizetés-emelkedést jelent. Ha hozzátesszük a 2012-13-as emelkedést, akkor azt mondhatjuk, hogy ebben a két ciklusban, ebben a 8 évben az ápolók fizetését is sikerül megdupláznunk.
Ez egy fontos nagyobb rendszer része, ami jelenti majd a kancelláriarendszer bevezetését, amiről az őszi ülésszakban tárgyalunk, és a nyár folyamán előkészül ennek mindenfajta jogszabálytervezete. Ez a kancelláriarendszer a felsőoktatásban már bizonyított, hiszen az adósságokat körülbelül egyharmadára, egynegyedére csökkentette le, amivel tartoztak az egyetemek, főiskolák, illetőleg több tíz milliárd forinttal növelte a felsőoktatási intézmények pénztartalékát. Ugyanígy fontos kérdés lesz a nyáron is a fővárosi ellátás szervezése, a fővárosi szuperkórházak kérdése és a szakápolási otthonok ügye. Ez a nyugat-európai országok többségében már meglépett átalakítást jelent, amiben a nem orvosi felügyeletre szoruló betegek, akiknek inkább szociális ellátásban kellene részesülniük, átkerülnek a szociális ellátásba.
Az oktatás területén is, azt hiszem, azok a formai, külső intézményi változások befejeződtek és befejeződnek a mai szavazással, amelyeket azért kellett végrehajtanunk, hogy végre a tartalmi kérdésekre tudjunk koncentrálni, a Nemzeti alaptanterv megújítására, egy modern, korszerű tudás átadására minden iskolás fiatalnak; az 58 tankerületi központ infrastruktúrája feláll, az egységes állami fenntartás és működtetés rendszere kiépül, az adminisztrációs terheket a minősítéssel kapcsolatban már egyharmadára csökkentettük. Elindul szeptember 1-jétől a pedagógusbéremelés következő üteme 38 milliárd forinttal, illetőleg rendeztük a nyugdíj előtti hét évben álló pedagógusok és a nyugdíjkorhatárt betöltő pedagógusok helyzetét is.
A gyermekétkeztetés terén az idei nyári szünetben már nagyobb forrásból, egy napra jutó nagyobb összegből tudnak főzni a szociálisan rászoruló gyermekeknek, magasabb napi tételből. Jövő szeptembertől pedig még egy osztályban ingyenesen kapják a tankönyveket a magyar iskolákban.
Ebből láthatjuk, hogy az az átalakítás, amit elindított a kormányzat, a gyerekek érdekét szolgálja, és a szülőknek is nagy segítséget jelent. A jövő évi költségvetés pedig 104 milliárd forintos plusz intézmény-fenntartási forrást biztosít.
Ezzel azt mondhatjuk, hogy a szakszervezeti követelések 25 pontjából 20 pontot kipipálhatunk, azokat teljesítettük, és bízunk benne, hogy ezt a pedagógusok is érezni, értékelni fogják. A következő napokban igyekszünk őket is tájékoztatni a köznevelési kerekasztal évadzáró ülése után is.
(10.40)
Ugyanakkor ezeket az eredményeket és azt a fokozott biztonságot és többletforrást, amelyet biztosítottunk az oktatásnak, az egészségügynek, nyilván fenyegeti az, ami fenyeget minden más tételt is Európában. Ez pedig a fokozott bevándorlás, az egészségügy terén is elő kell erre készüljünk, a humanitárius területen is elő kell készüljünk. Azt látjuk, hogy fokozódik a nyomás a déli határon, éppen ezért a tavalyi 200 milliós összeget meg is emeltük, és 250 millió forintot fordít a kormányzat a folyamatosan növekvő erőszakos behatolások nyomán kialakuló humán krízishelyzet kezelésére, és nemcsak három, hanem most már öt karitatív szervezetet vonunk be. (Mozgás, moraj.)
Hiszen látjuk, hogy egyre nő és nő a nyomás, egyre agresszívabb a fellépés, éppen ezért fontos, hogy a déli határnál a humanitárius ellátást is megerősítsük a határkerítésnek mind a két oldalán. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me