DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt egy esztendőben brutálisan szembesülhettünk a globális egyensúlytalanságok kiéleződésével: a klímaváltozás, a természeti erőforrások pusztulása, a tömeges migráció, virágzó adóparadicsomok, a kétsebességes Európa. Mindeközben a globális nagyvállalatok világszerte foglyul ejtik a demokráciákat azért, hogy a profit mindenütt előzze az ember és a természet érdekeit.
(10.50)
Ebben a helyzetben Magyarország számára az első számú stratégiai cél szélsőséges függőségének, kitettségének csökkentése. Ehhez öt ponton kell alapvető változásokat elérni.
Az egyik, hogy Magyarország képes legyen természeti és kulturális erőforrásainak megőrzésére, így a termőföld, az erdő és a vízkincsvagyon megőrzésére; energiarendszere Keletről se legyen függő.
Másrészt szembe kell néznünk a magyar gazdasági szerkezet fogyatékosságaival. Ma Magyarország a munkaerő árában lefelé, miközben a multik támogatásában és az adókedvezményekben felfelé versenyez. Ez ma a magyar modell.
Gyorsuló ütemben válunk a képzetlen, rosszul fizetett munkások országává. Ma a betanított, összeszerelő munkán alapuló globális termelés hazája Magyarország, de ez lehetne másként, ha megerősítjük a belföldi tőkeképző képességet, a helyi gazdaságot, és a tudásgazdaságra, a K+F-re alapozva képzeljük el a magyar fejlődést.
Nem utolsósorban pedig ma Magyarország exportjának hozzáadottérték-tartalma negyede a németnek, és ez szoros összefüggésben van a hűbéri függésben tartott képzetlenek számának rohamos növekedésével. Ezért kulcskérdés, hogy az oktatás GDP-arányos részét emeljük fel legalább az uniós átlagra azért, hogy a magyar fiatalok itt, Magyarországon bontakoztathassák ki alkotóképességüket.
És kulcskérdés a függőség elleni küzdelemben, hogy zárjuk el az offshore csatornákat, számoljuk fel az intézményesített korrupció, a kegygazdálkodás intézményeit. Ez a kulcsa annak, hogy Magyarország ne egy unokák nélküli ország legyen, hanem egy megújuló Magyarország várhasson utódainkra.
Egy ilyen politikához viszont kell egy morális fedezet. Ennek kiindulópontja az, hogy szembe kell nézni 25 éves morális adósságunkkal, szembe kell nézni a még máig feltáratlan kommunista múlttal. Így képzelhető az el, hogy Magyarország ne legyen egy következmények nélküli ország, és a politikai elitnek folyamatosan szembe kelljen nézni az elszámoltatással. A politika nem lehet a gazdagok kiváltsága, és nem lehet megélhetési kényszer senki számára. Magyarország akkor tud emelkedő pályára állni, ha a politika nem a XX. századi sérelmekről szól, nem a fasisztázásról és kommunistázásról, nem orbáno-zás-ról és gyurcsányozásról, hanem a XXI. századi Magyarországról, arról, hogy Magyarország mit tesz hozzá egy olyan globalizációhoz, ahol az ember előzheti a profitot. Az elmúlt hat esztendőben én időről időre nem szégyelltem kimutatni azt, hogyha különböző kérdésekben egyezett az álláspontom, egyezett a frakcióm álláspontja mások - akár kormánypártok, akár más ellenzéki pártok - álláspontjával. Kulcskérdésnek tartom azt, hogy képesek legyünk világnézettől és politikai hovatartozás nélkül, taktikázgatásoktól függetlenül kimutatni azt, ami itt bennünket, az ország Házában és Magyarországon ebben a politikai közösségben összeköt. Ha nem vagyunk képesek arra, hogy időről időre felmutassuk azt, ami bennünket, magyarokat összeköt, ha nem vagyunk képesek arra, hogy Magyarország határain kívül egységesen lépjünk föl nemzeti érdekeinkért, ez a politikai közösség szét fog esni.
Tisztelt Országgyűlés! Ciklusfelezőn vagyunk. Én leteszem a mandátumomat, de az előbbi gondolatok mentén kívánok eredményes munkát egy XXI. századi Magyarország, a magyar nemzet érdekében mindannyiuknak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me