HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Véget ér a tavaszi ülésszak. Van, akinek ez örömet jelent, van, aki nehezen hagyja el a küzdőteret, de nyilván meg fogják találni ők majd nyáron is a szenvedélyük gyakorlásának lehetőségét. Úgy gondolom, amikor véget ér egy ilyen időszak, illő dolog visszatekinteni erre az időre, és megnézni azt, hogy mit tettünk, és mi az, ami még ránk vár nyáron.
Vannak a politikában olyan események, amiket nem mi tervezünk. Ilyen volt a migránsáradat is, ezeket csak kezelni tudjuk. Röviden ezzel kapcsolatban a kereszténydemokrata vélemény továbbra is az, hogy kettős felelősséget kell gyakorolnunk. A segítségre szoruló emberen segíteni kell; ha olyan mértékben igénylik ezt, ahogy most, akkor a határainkon túl, és természetesen az önvédelem eszközével is élnünk kell. Nyugat-Európa erre már nem képes, Közép-Európát még meg tudjuk védeni. A következő időszakban, nemcsak a következő fél évben, de évekig ez fontos téma lesz.
Ma már sor került az oktatásügy kérdésére is. Néhány mondatot ez is megérdemel. Úgy gondolom, egyértelmű, és minden normális ember így gondolja, hogy az iskolában a gyerekek érdekét kell szolgálni. Ez pedig nem más, mint egy versenyképes tudás és tisztességes emberré nevelés. Nyilvánvaló az is, hogy az utóbbi időben a pedagógusmegmozdulások pártpolitikai indíttatásúak voltak, márpedig az iskolában pártkatonáknak nincs helyük, legyen az baloldali vagy jobboldali pártkatona. Ott kizárólag a szakmai szempontoknak kell érvényesülni.
A következő kérdés nyilván a gazdaság területe. Látjuk, hogy az utóbbi időben a gazdaság mutatói javultak, és ezek között vagy emellett a legfontosabb számunkra a foglalkoztatási adatok javulása és a munkanélküliség csökkenése. Ma már nem a válságból való kilábalás idejét éljük, hanem egy felfelé ívelő szakaszban vagyunk, és ez mindnyájunknak fontos.
A szociális helyzetről is kell néhány szót szólnunk. Nemcsak az elmúlt fél évben, de az utóbbi két évben is az alsó jövedelmi tized érintettjei javuló helyzetben vannak, és ezt a KSH adatai is mutatják. Itt hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy elsősorban a gyermekek fontosak. Az étkeztetés ingyenessé és kedvezményessé tétele, az ingyenes tankönyv olyan helyzetet teremt a rászoruló családoknak, hogy ezeket a gyerekeket az állam segítségével megpróbálják kiemelni a szegénységből. A szülőknek persze elsősorban a közmunkaprogramok segítenek, és ezzel nem csupán az ő anyagi helyzetük javul, hanem az önbecsülésük is. (Folyamatos nagy zaj az ülésteremben.) Ez a félév tehát úgy telt el, hogy a legtöbb kérdésben azt kell mondjuk, javulás történt, és olyan úton vagyunk, ami jó irányba vezet.
Egy mondat erejéig talán érdemes arról is szólni, hogy mit jelent számunkra a szabad vasárnap eltörlése. Nem is az a kérdés, hogy nekünk mit jelent, hanem az a kérdés, hogy mit jelent a kereskedelemben dolgozóknak. Ők kénytelenek ezentúl vasárnap is dolgozni, ami azt jelenti, hogy a profitéhség kapott egy lehetőséget a munkaadók részéről, a szolidaritás hiánya pedig a társadalom egy részéről. Egyetlen lehetőségünk van, hogy a helyzet fenntartásával az ő körülményeiket javítsuk. Ennek érdekében mi is mindent meg fogunk tenni a munkaadók és munkavállalók képviselőivel együtt. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me