V

Full text search

V
V svoji več kot tisočletni zgodovini je slovenski narod prvič dobil povsem samostojno državo, kar pomeni veliko sprememb glede usode zamejski Slovencev ali Slovencev na Madžarskem.
Takratna Republika Madžarska je med prvi - 15. januarja leta 1992 - priznala novo sosedno državo ter povezala z njo takoj tudi diplomatske stike: poleti sta se odprli veleposlaništva Madžarske v Ljubljani, in Republike Slovenije v Budimpešti.
Državi sta se že leta 1992-ga odločili za prijateljske odnose in dvostransko sodelovanje. Podpisali sta Sporazum o sodelovanju na področju kulture, izobraževanja in znanosti med Slovenijo in Madžarsko ter je bil sprejet Sporazum o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji.
Prepričana sem, da moja domovina in moja matična domovina sta izbrali najboljšo pot medsebojnih stikov in poteka nadgradnja teh. Sodelovanje temelji na odprtem političnem dialogu, dobre stike ohranja na zunanjopolitičnem, kulturnem in na gospodarskem področju.
Temu so pričapolitična srečanja na najvišjih ravneh: srečanje premierov države in vlade ter predsednikov državnih zborov. Pomembno se mi zdi delovanje slovensko-madžarske manjšinske mešane komisije, dve državi vendar tesno povezujeta narodnosti, ki živejo na ozemlju drzge države: Madžari v Prekmurju in Slovenci v Porabju tudi.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me