ÁGH PÉTER

Full text search

ÁGH PÉTER
ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy itt, az ország Házában is ismertessem önökkel egy közösség örömét, hiszen tevékenységük révén a nemzeti tudat építéséhez is hozzájárulnak. Ennek kapcsán fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy Vas megyében nagy hagyománya van a népi tradícióink ápolásának. Legyen szó zenéről, táncról vagy más területekről, a vasiak méltó őrzői őseik szokásainak.
Jóleső érzés ezért részt venni az itteni rendezvényeken, hiszen sokszor láthatjuk-hallhatjuk azokat a csoportosulásokat, melyeknek tartóoszlopai a múlt értékei, de a mában akarnak adni valamit, hogy a jövőben is legyen megtartóereje a népi kultúrának. Ilyen közösség található Gencsapátiban is, ahol idén került megrendezésre a 25. pünkösdi fesztivál és a 20. gencsapáti regionális néptáncfesztivál.
A Szombathely északi-északnyugati szomszédságában található településen működik a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, de idekötődik a vasi népdalstúdió és a Kezdőkör Képzőművészeti és Népművészeti Egyesület is. Ezen szervezetek kimagasló és sokszor elismert munkája is rámutat arra, hogy a közel 3 ezer fős településen kiemelkedő munkát végeznek értékeink megőrzése terén.
Ezt erősíti az a tény is, hogy idén kerülhetett megrendezésre a 20. jubileumi, „Gencsi söprű” elnevezésű regionális néptáncfesztivál. A pünkösdi rendezvények a rossz idő ellenére is a helyi közösség ünnepei voltak. Az, hogy idén sor kerülhetett erre a kerek évfordulóra, azt bizonyítja, hogy Gencsapáti egyik ismérvévé vált a néptánc szeretete. Az 1992-ben indult néptánctalálkozókból 1997 óta a „Gencsi söprű” névre keresztelt Vas megyei néptáncfesztivál született, amit azóta is megrendeznek.
2000-ben nyitottak a tágabb értelemben vett régió irányába, így vált regionális fesztivállá. Eközben nemzetközi együttműködések alkalmazásával fej-leszthették a programot Erdélyen, Szlovénián át Horvátországon keresztül Ausztriáig. Számos ország vendégei, néptáncegyüttesei tovább emelték tehát ennek a rangját. Az idei alkalomról csak két szám: 550 fellépő, 28 produkció. Köszönet illeti ezért Bo-dor-kós Ferenc polgármester urat, hogy az önkormányzat mindig azok mögött állt, akik motorjai voltak a kultúra terjesztésének. Közéjük tartozik Varga Albin, akinek neve a gencsi kulturális élet védjegyévé vált.
Bízom abban, hogy az ilyen események és a civil szervezetek a jövőben is hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több fiatal fedezze fel a népi kultúránk értékeit, hagyományaink szépségeit. Ez egy olyan küldetés, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy az új nemzedék tagjai minél mélyebben meg tudják élni a magyarságukat. Ehhez a misszióhoz a gencsapátiaknak sok erőt kívánok. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me