DR. HOPPÁL PÉTER,

Full text search

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban kiemelt fontosságú, hogy a magyar borágazat eredetvédelemmel összefüggő kérdéseire minél gyorsabb válaszok szülessenek.
Ez nyilván a hegyközség irányából induló kezdeményezés, és a nagy márkák védelme érdekében születő évtizedes összefogás eredménye. Ezt a kormányzat nagyon jó szívvel támogatja, hiszen a magyar termékpalettán különlegesen fontos helyet foglalnak el. A rendszerváltás óta immáron nem a tömegtermelést kiszolgáló, hanem a családi pincészetek formájában nemzetközi rangú és minőségű borok egész palettája szolgálja ki a magas ízlésű és a minőséget kedvelő fogyasztókat.
Az egri borvidék, elmondhatjuk, hogy az első volt, ami jól reagált az eredetvédelmi kihívásra, a korszak kihívására. Szükséges is volt ez, mert ahogy képviselő úr elmondta, valóban az egri bikavér minőségi fejlesztésére nagy hangsúlyt kellett fektetni. Ismeretes az a tény, hogy a rendszerváltás előtti szocialista időszak nem kedvezett a magyar borok megítélésének, az egri bikavérnek, és a tömegtermeléssel a régi csodálatos, fantasztikus magas minőségét sajnos nagyon alulmúlta a szocialista termelő időszak, azonban azok a lépések, azok az önkorlátozások, amiket a hegyközség és az egri termelők bevezettek az elmúlt években, meghozták gyümölcsüket. Nagyon rangos nemzetközi versenyeken sorra ezek a tételek kiemelt figyelmet érdemeltek ki, és ezzel a magyar borágazat számára is jelentős sikereket hoztak.
Azt mondhatjuk, hogy az egri bortermelők valóban az elsők voltak, akik a bikavérre, az egri bikavérre az általános törvényi szabályozásnál részletesebb szabályozást dolgoztak ki. Ez a fajta önkorlátozó gesztus volt, amire utaltam, ami miatt a minőség rövid idő alatt, nagyon rövid idő alatt magas léptekben növekedett és menetelt előre. Azt hiszem, hogy a közösségi szabályozás ezen volta a megfelelő kereteket megadja ahhoz, hogy a termelői közösségek boraik eredetvédelmi kérdéseiben is önmaguk autonóm módon tudjanak dönteni. Ez szavatolja, a magyar törvényi környezet szavatolja tehát a minőség garanciáját.
Szeretném megemlíteni még, hogy egyedülálló kezdeményezésként valóban a képviselő úr által említett új, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor, az egri csillag, a fehérborok legmagasabb minőségű válogatása is rövid idő alatt a piac megbecsülését kiérdemelte, úgyhogy azt mondhatjuk, hogy az egri termékpaletta, az egri bikavér mellett az egri csillaggal is ma már a legmagasabb, polcokon szereplő tételeket szolgáltatja.
Azt kívánom az egri bortermelőknek, hogy azt a befektetett munkát, azt a példás szabályozási rendszert, amit a termelésben foganatosítottak, kísérje az elmúlt évekhez hasonló emelkedő, hazai és nemzetközi megbecsültség, és az egriek törekvését, amely pedig a márka hungarikum irányába történő elmozdítása, ezt a kormányzat természetesen minden eszközzel támogatni szándékozik. Köszönöm szépen, képviselő úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me