DR. HOPPÁL PÉTER,

Full text search

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy a demagógiára ne reagáljak (Ander Balázs: Ez a valóság, kérem szépen!), azokat már megszoktuk a Jobbiktól, ellenben a törvénymódosításra vonatkozó megjegyzésére szeretnék válaszolni érdemben.
Arra a felvetésére, hogy hajdanán, száz esztendővel ezelőtt 170 ezer munkavállaló végezte el azt a szükséges kétkezi munkát, amit ma 37 ezer végez el: nyilvánvalóan ön sem gondolja komolyan, amikor nem kamerák előtt beszél, hogy az idő hátrafelé haladna, és hogy a modernizáció megváltoztatható. (Ander Balázs: Nem volt erről szó! Szövegértés, államtitkár úr!) Minden iparágban, mindenfajta tevékenységben ebbe az irányba halad a világ, hogy a létszámok csökkenésével végezhetőek el a korábbi feladatok.
A Magyarország 2017. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló, ön által említett törvényjavaslatnak a 144. §-a szerint valóban hatályát veszíti a munka törvénykönyvének, a 2012. évi I. törvény 101. § (3) bekezdése, ön ezt idézte. E rendelkezéssel a korábban hatályos munka törvénykönyve szerinti állapot visszaállítása történik csak meg, tisztelt képviselő úr, tehát a korábbi állapot helyreállítása.
A jelenleg hatályos szabályozás szerinti, a készenléti jellegű munkakörben történő foglalkoztatás kivételként történő szabályozása a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzéssel összefüggésben ugyanis nem indokolt, ilyen korlátozást a korábban hatályos munka törvénykönyve nem tartalmazott a vasutas munkavállalók foglalkoztatását illetően.
A MÁV-csoport munkáltatói, a 170 éve működő vasútüzem sajátosságainak megfelelően, a készenléti jellegű munkakört betöltő munkavállalókat munkavégzésre osztották be a vasárnapi és az ezt közvetlenül megelőző szombati napon is. A MÁV-csoport munkáltatói az elmúlt években is a munkavállalók érdekeit figyelembe vevő munkaidő-beosztási rendszert alkalmaztak.
Az új szabálymódosítás nem jelent keresetcsökkentést a munkavállalók számára, erre felhívom a figyelmét, tisztelt képviselő úr, ha az egyébként törvényben korlátozott mértékű rendkívüli munkaidő éves szinten nem csökken. Ugyanez mondható el a vasárnapi munkavégzés esetén: a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalóknak továbbra is jár a vasárnapi pótlék, mind a rendes munkaidőben történő, mind pedig a rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén, a törvény ezen nem változtatott.
A munkavállalók számára kedvezően kialakított vezénylések eredményeképpen nem kellett több időt távol tölteniük a családjuktól. Annak érdekében, hogy ne kelljen ezt a vezénylési gyakorlatot teljesen felesleges módon a munkavállalók hátrányára módosítani, és ne kelljen a szombati napokon a bíróság ítélete szerint mindenképpen felmerülő túlórák miatt a kiesett rendes munkaidőt máskor ledolgoztatni, merült fel a hivatkozott törvényi rendelkezés hatályon kívül helyezésének szükségessége.
A MÁV-csoport munkáltatóinak továbbra is elemi érdeke és kötelezettsége is a jogszerű foglalkoztatás, aminek érdekében a jövőben is mindent el fognak követni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me