SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Félreértés ne essék, most az egyszer nem a kormány teljesítményéről szeretnék beszélgetni, hanem alapvetően a hulladékgazdálkodás kérdése az, ami foglalkoztatott.
Államtitkár úr, ugye, tisztában van azzal, hogy kiszivárgott hírek alapján júliustól 33 Pest megyei és Nógrád megyei településen állhat le a teljes hulladékgazdálkodási közszolgáltatás a finanszírozás ellehetetlenülése miatt. 108 településen jelentettek be a közszolgáltatók további híreket arról, hogy az ország középső részében krízis várható, hiszen gyakorlatilag mindenütt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., tehát ez a „hulladékos KLIK-je” a kormánynak, ez a központosított rendszer próbálja átvenni a teljes szolgáltatást. Ezt úgy szeretnék megvalósítani, hogy a szolgáltatók előlegezzék meg ennek az összes költségét, csinálják, végezzék el a munkát, ez a központosított „hulladékos KLIK” pedig beszedi az összes pénzt, és majd ő kifizeti a szolgáltatókat.
A KLIK tapasztalatából pontosan tudjuk, hogy ezek a központosított rendszerek nem nagyon szeretnek fizetni, tehát pénzt beszedni szeretnek, visszafizetni a szolgáltatóknak nem, és nyilvánvalóan a szolgáltatóktól nem várható az el, hogy gyakorlatilag maguk előlegezzenek meg mindent. Emiatt, miután ezeknek is közel 50 százalékuk jelenleg is veszteséges, és nem folyik be hozzájuk a lakosságtól a forrás, hanem majd valamikor utal nekik ez a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., emiatt felállhat az a helyzet, hogy ilyen mennyiségű településen, az országnak egy központi régiójában hulladékgazdálkodási problémák merülnek fel.
Arra kérném államtitkár urat, nyugtasson meg arról, hogy ez nem következik be, illetve kíváncsi lennék a kormány terveire, hogy hogyan előlegezi meg (sic!) ezt a problémát. Illetve, ha megkérdezhetem, és nem veszi tiszteletlenségnek, sajtóértesülések több esetben emlegették Garancsi István és Mészáros Lőrinc nevét, hogy gyakorlatilag a rendszer tudatos tönkretételéről van szó. Abban bízom, hogy ezek csak újságban megjelent kacsák, de azért megnyugtatna, ha konkrétan nyilatkozna ezzel kapcsolatban államtitkár úr, hogy mire számíthatunk.
Várom tisztelettel válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me