SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Szülővárosomban, Soltvadkerten és környékén, de az egri és más borvidékeken is nagy felháborodást okoztak az AKG-pályázatok idei eredményei. Olyan gazdák százai veszítették el ezt a fajta támogatást, akik 10-12 éve vállalnak többletkötelezettségeket környezetük állapotának megőrzése érdekében, joggal számítottak tehát idén is erre a fajta támogatásra.
Az érintettek elmondása szerint ugyanis a támogatás pontozási rendszerét a Fidesz az utolsó pillanatban átalakította, így a korábbiakhoz képest jelentősen felemelték a nyertes szántóföldi pályázók arányát, hektáronként mintegy 200 ezer forinthoz juttatva őket.
(13.20)
E döntés elkeserítette és egy Lázár János miniszter úrnak címzett levél megírására sarkallta a 90 százalékos elutasítási arányt elszenvedő soltvad-ker-tieket. Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője még a parlament Mezőgazdasági bizottságának elnökeként sem volt képes megakadályozni e támogatások eltérítését, pedig e döntés helyi családok százainak megélhetését sodorja veszélybe. Nemcsak a sajtó, hanem a gazdák közül is sokan sejtik e lépés mögött a földmutyik során felhizlalt fideszes agrárbárók újabb tízmilliókkal való kitömését.
Lázár János május 23-án azt mondta a parlamentben, hogy a pórul járt állattartóknak 25 milliárd - merthogy róluk is van szó egyébként -, míg a zöldség- és gyümölcstermesztőknek 15 milliárd forintos összegben fognak új pályázati keretet nyitni. Miközben az ügyben egyébként még semmilyen érdemi előrelépés nem történt, államtitkár úr, az már most világos, hogy ez a pénz nyilván nem lesz elegendő, nem fogja fedezni az igényeket, hiszen az eredeti uniós keret 176 milliárd forintos volt, és annak 80 százalékát korábban a gyümölcs- és szőlőtermesztők nyerték el, nem pedig a szántófölddel rendelkezők.
A fentiek alapján kérdezem államtitkár urat, hogy miért támogatja a Fidesz megint a gazdák helyett az oligarchákat. Hány pályázónak lesz elegendő a 15 és 25 milliárd forint? Várható-e további keretek megnyitása annak érdekében, hogy az összes Soltvadkerten és környékén, valamint az ország más területein gazdálkodó család megkaphassa a tőlük elvett AKG-támogatást? S végül konkrétan: mikorra várható, hogy pénzükhöz juthatnak a gazdák? Köszönöm szépen, várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me