DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az emberek bevándorlása, a kontroll nélküli tömeges beáramlása Európába mind Magyarországon, mind máshol is fokozott kockázatot jelent, nyilván az egészségügy terén is. Ennek nagyon sokféle oka van. Az egyik ok, hogy nyilván, mivel ők kevésbé együttműködőek, ezért a magyar hatóságok által kötelezően és ingyenesen előírt szűrővizsgálatokon is csak 5-10 százaléknyian vettek részt maximálisan, amikor volt a nagy bevándorlási hullám, mielőtt Magyarország az illegális határt nem zárta volna a déli határnál. Ezeknek is csak töredéke volt az, aki utána visszament, és az eredményre is kíváncsi volt, hogy mik voltak a szűrések eredményei.
Kockázatot jelent, hogy olyan betegségek bukkanhatnak fel Európában, egzotikus, távoli betegségek, amelyek Európára nem voltak jellemzők. További kockázatot jelent, hogy olyan kórokozók kerülnek be ismételten nagy mennyiségben Európába, amelyek évtizedekkel vagy akár egy évszázaddal ezelőtt is amúgy Európában a megelőzés révén, a védőoltások révén kihaltak, amelyek nem jelentettek kockázatot, hogy ezek újra és újra felbukkanhatnak. További problémát jelent nyilván a kommunikációs nehézség, hogy nehezebb megkérdezni ezektől az emberektől, hogy milyen betegségben szenvednek. Még ha el is akarják mondani, a nyelvi nehézségek ebben akadályozó tényezők lehetnek. Újabb kockázati tényezőt jelent, hogy az egész orvosikarton-rendszerük, a korábbi előzményiratuk, ha keletkezett ilyen, az is egy távoli országban van, amihez nem férhetnek hozzá sem a magyar, sem a német, sem más európai hatóság munkatársai.
Éppen ezért Magyarország fokozottan felkészült az ezzel kapcsolatos válsághelyzet kezelésére is. Amikor a nagy bevándorlási hullám volt, akkor külön orvosokat, ápolókat irányítottunk ebbe a térségbe, hogy szűrjék és figyelemmel kísérjék az ottani folyamatokat. Az Egészségügyi Világszervezet is monitorozta vagy úgy mondom, hogy inkább utólag kontrollálta az itteni tevékenységünket, és elismeréssel szólt róla, hogy Magyarország mind humanitárius szempontból, mind közegészségügyi szempontból is nagyon jól és helyesen járt el.
Mi így szeretnénk a későbbiekben is eljárni, de alapvetően azt szeretnénk, ha ezt a problémát nem Európán belül, hanem a keletkezése helyén lehetne megoldani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), és mind humanitárius szempontból, mind gazdasági szempontból, mind egészségügyi szempontból a kiindulás helyén tudnánk segíteni ezeknek az embereknek, és nem lenne ilyen óriási népvándorlási hullám. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me