HISZÉKENY DEZSŐ

Full text search

HISZÉKENY DEZSŐ
HISZÉKENY DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt hiszem, hogy érdemes történetében áttekinteni nagyon sok mindent, talán ezt is. Valahogy úgy indult, hogy valahol valaki úgy döntött, hogy ezt elvállaljuk. Aztán utána később idekerült a parlament elé, de már akkor, amikor ezt eldöntötték. Ide már úgy került, hogy ez egy nemzeti ügy, és próbáljunk emögé beállni, és hogy ez micsoda lehetőség az ország számára, hogy ezt az eseményt megrendezhetjük. Ha ezt így tekintjük, akkor talán jobb lett volna előbb idehozni, itt ezt megbeszélni, és utána bevállalni ezt a rendezvényt. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem így történt, fordítva történt: a kormányfő bevállalta, és utána idehozták az Országgyűlés elé, hogy micsoda remek, nagyszerű alkalom.
Mindezek ellenére úgy fogtuk fel, mármint a pártom és én is, hogy ez valóban egy nagy lehetőség, valóban ez lehet nemzeti ügy, és ha ezt tisztességes módon csinálják, akkor ebből lehet egy eredményes és jól megrendezett esemény.
(22.20)
Ezért az első alkalommal a Magyar Szocialista Párt támogatta ezt a rendezvényt. Azt is mondhatnám - bár olcsó szójáték -, hogy hiszékenyek voltunk e tekintetben, hiszen hittünk abban, hogy ezt valóban mindenki úgy fogja fel, hogy ez egy nemzeti ügy, és mindannyian arra gondoltunk, hogy ebből lehet egy sikeres rendezvény olyan módon megszervezve, hogy az ne sértse mások érdekeit, és ne lengje körül valami furcsa illat az egész rendezvényt. A furcsa illat alatt a korrupció illatát értem. Ezért első alkalommal megszavaztuk.
De aztán később másodszorra, majd harmadszorra is idekerült az Országgyűlés elé. S itt álljunk meg egy pillanatra! Azért az sem normális, hogy van egy világverseny, és ezzel egy adott országnak az Országgyűlése immár harmadszor foglalkozik. Miért kell ezzel harmadszor foglalkozni? Első alkalommal olyan különleges jogrendet biztosítottunk a kormány számára, ami azt gondolom, hogy teljesen egyedülálló nemcsak az ország történetében, hanem talán más országok sem biztosítottak ilyen lehetőségeket és jogokat annak, aki egy ilyen eseményt akart megszervezni. Mi mindezek ellenére ezeket a jogokat biztosítottuk a kormány számára. Azt gondolom azonban, hogy ezeknek a jogoknak egy részével a kormány visszaél, ezért a második és harmadik alkalommal, amikor ez az Országgyűlés elé került, nem tudtuk támogatni a rendezvényt.
Elhangzott itt számomra egy rendkívül érdekes megszólalás, amilyen megszólalást abból a székből szoktam hallani. Nem tudom, hogy pontosan tudom-e idézni a miniszterelnök urat, aki azt szokta mondani, hogy ha valakinek van ilyenről tudomása, akkor azt tessék jelezni a megfelelő szerveknél. Most pont ezt hallottam, s engem meglepett a történet. Hát, aki ezt nem látja, annak el kell mennie a szemészhez.
A legutóbbi javaslattal kapcsolatban: az összes ilyen ingatlant végignéztük, komoly munka volt, hiszen több mint kétszáz ingatlanról van szó, és erről a kétszáz ingatlanról több mint harminc esetében tettünk kifogást, ami azt jelentette, hogy megvizsgáltuk ezeket az ingatlanokat, és a mi megítélésünk szerint ezeknek az ingatlanoknak semmi közük nem volt az úszó-világbajnoksághoz. Az előterjesztők becsületére legyen mondva, hogy az általunk felvetett kérdésekre normális módon reagáltak, felülvizsgálták ezeket az ingatlanokat, és ezek mintegy 90 százaléka kikerült az előterjesztésből, és más egyéb észrevételeinket is figyelembe vettek, például azt, hogy a törvénynek nem volt hatálya, hogy ez meddig igaz az adott ingatlanokra. A módosítások során lett ilyen hatálya a törvénynek, hogy ez meddig is tartson az adott ingatlanok esetében.
Mindezek ellenére bent maradt még néhány olyan ingatlan, ami a mi megítélésünk szerint nem odavaló. Egyetlenegyet említek, csak azért, mert ez egészen klasszikus példa. Fogalmam nincs, hogy a Bibó István Kollégiumnak mi köze van az úszó-világbajnoksághoz, de bent maradt azok között az ingatlanok között, amelyekre ez a különös jogrend vonatkozik. Én akkor azt kérdeztem, hogy oda mit akarunk építeni. Uszodát? Egészen nyilvánvaló, hogy a hegyre valószínűleg nem. Ami mindenkinek elsőre eszébe jut, az az, hogy valami mementót a fiúknak, hiszen oda jártak. De hogy ezt hogy kell és miért kell kapcsolni az úszó-világbajnoksághoz, azt egyelőre nem tudom. Azt a választ pedig, amit adtak, nem tudom elfogadni, mert ilyen választ az ember inkább kitalál, semmint a valósághoz lenne köze.
Mindezek következményeként, figyelemmel arra, hogy egyrészt az általunk tett javaslatok jelentős részét befogadta az előterjesztő, de jó néhány esetben nem, az előterjesztést támogatni nem tudjuk, és tartózkodni fogunk a szavazás során. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me