TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Röviden szeretnék reagálni. Két alapkérdés hangzott el, magáról a törvényjavaslatról egy szó sem, ami pedig nagy horderejű változást hoz a jövedéki termékeket forgalmazók életében. Jelentős egyszerűsítés lesz, elektronizáció lesz, könnyítés lesz, és gyorsabb lesz számukra is az adatszolgáltatás, gyorsabb lesz az ügyintézés.
A két érzékeny pont a jövedéki adó mértékének az emelése. A dohánytermékek esetében szeretném elmondani Józsa Istvánnak, az nem most dőlt el, hogy 115 eurós minimumszintre fel kell emelni a dohánytermékek adóját, hanem akkor, amikor beléptünk az Európai Unióba, és azt a Magyar Szocialista Párt is támogatta. Tehát ha Józsa István lenne a nemzetgazdasági miniszter, akkor is meg kellene emelni a dohánytermékek jövedéki adóját. Lehet ezt kritizálni, ez biztosan jól hangzik, de az a valóság, hogy ez nem a kormány akarata, szándéka, hanem európai uniós kötelezettségünk.
A másik kérdést, az üzemanyagok jövedékiadó-mértékének a világpiaci árhoz való kötését pedig szintén a világpiacon bekövetkező folyamatok követelték ki, hiszen az elmúlt néhány évben jelentősen csökkent az üzemanyagok ára, több mint 100 forinttal literenként. Olyan jelentős a csökkenés, hogy további alacsony üzemanyagárak esetén a kormány azt javasolja, hogy lépjen be egy többlet jövedékiadó-fizetés. Azonban egyrészt ez oda-vissza van, tehát ahogy változik a Brent olaj ára - ahhoz köti a törvényjavaslat -, ha 50 dollár fölé emelkedik ennek a mértéke, akkor csökkenni fog a jövedéki adó mértéke. Másrészt ne felejtsük el, hogy a mezőgazdasági termelők, a vállalkozások, a fuvarozók ezt visszaigényelhetik, tehát a vállalkozásokat közvetlenül nem fogja érinteni. Azt gondolom, hogy egy felelős kormány a világpiaci folyamatok következményeként igenis döntéseket kell hogy hozzon, mert a költségvetés védelme, a bevételek megszerzése alapvetően a kormány és a kormánypárti képviselők felelőssége, nem pedig az ellenzéki képviselőké.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy a jövedéki törvényt is nyugodt lelkiismerettel, nyugodt szívvel lehet megszavazni a holnapi nap folyamán, és azt kihirdetni a vállalkozások számára, hogy legyen idejük a 2017-es hatálybalépést megelőzően felkészülni arra. Köszönöm az Országgyűlés figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me