CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Igen, elnök úr. Köszönöm szépen a szót. A közbeszerzési törvény módosításának vitája itt a nyitóvitában, illetve a TAB-on is nagyon sok kérdést döntött el. Az első és legfontosabb kérdés az volt, hogy hogyan tudjuk megtalálni azt az egyensúlyi pontot, amikor a közpénzek felhasználásának nyilvánossága és az életszerűség az üzleti döntések kapcsán egyensúlyba tud kerülni egymással.
A könnyebb kérdéssel kezdeném, a 25 millió forint visszatérítendő források esetében mellőzhető közbeszerzési eljárásról beszélnék elsőként, mert azt gondolom, és ez, azt gondolom, a TAB-on Tukacs képviselő úr számára is világossá válhatott, hogy azért nem indokolt a közbeszerzési eljárás alkalmazása ebben a körben, mert visszatérítendő forrás esetében egy olyan beruházásról beszélünk, ahol az állam lényegében kölcsönt ad egy vállalkozónak, amely kölcsönt nominális alapon visszakapja. Tehát hogy a vállalkozó a kiválasztási eljárása során milyen szolgáltatást vagy milyen terméket vásárol, ő drágábban vásárol, mint ami piacilag indokolt lenne, akkor nem az államot éri kár, hanem a vállalkozót, hiszen neki a magasabb értéket kell visszafizetnie az államnak. Tehát az állam minden esetben a visszatérítendő források esetében visszakapja azt a pénzt, amit a vállalkozónak lényegében megelőlegez, ezért nem értelmezhető az, hogy kár érné a magyar államot akkor, amikor visszatérítendő források felhasználása esetén a közbeszerzési mentességet megadja a kedvezményezett vállalkozónak.
A másik kérdés esetében pedig, ami a versenytilalmi eljárás alól adna mentességet, amikor az eredeti módosító javaslat megérkezett a Ház elé, akkor az úgy szólt, hogy az európai uniós közbeszerzési direktívának megfelelően az ajánlatkérő jogosultsága lenne eldönteni azt, hogy az adott piaci viszonyokat ismerve, a potenciálisan szóba jöhető ajánlattevők nagyságát ismerve dönthet úgy, hogy ha a verseny nem biztosított a szűkítő feltételek alkalmazása esetén, akkor nem veszi figyelembe a versenyhatóság korábbi kizárását, ami a potenciális ajánlattevőket érinti, hanem feloldja lényegében számukra ezt a tilalmat.
(17.30)
Erre mondtam a kormány nevében már a nyitó vita során is, hogy a kormány hajlandó elfogadni egy olyan verziót, amely verzió alapján lehetősége van arra az ellenzéknek is, és lehetősége van bárkinek, aki be kíván tekinteni a közpénzek felhasználásába, hogy kormánydöntéshez kösse az ez alól a tilalom alóli mentesítést, ezáltal pedig a közvéleményben megjelenő döntésről beszélünk, ami kellő módon transzparenciát és biztosítékot jelent arra, hogy csak megfelelő indokoltság mellett nyitjuk ki ezt a lehetőséget.
Én azt gondolom, hogy az első javaslat az üzleti életszerűség, a második javaslat pedig abból a szempontból is támogatható kell hogy legyen az ellenzék által, hogy pont az ellenzék a transzparencia hiányát említette az eredeti módosító javaslat egyik leggyengébb pontjaként. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me