DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az általános vitában már elmondtam azt, hogy meglehetősen különösek a törvényjavaslat előterjesztésének a körülményei. A megelőző napon az Andy G. Vajna, a legbátrabb magyar becenévre hallgató oligarchának az érdekeltségeit a Gazdasági Versenyhivatal elmarasztalta kartellcselekmény miatt, másnap bejön egy olyan törvényjavaslat, amely a tilos versenycselekmények esetén ad egy fakultatív mentesítési lehetőséget, fakultatív egérutat. Május 9-ei az a versenytanácsi határozat, amely Vajna György András cégeit, érdekeltségeit elmarasztalja tilos versenycselekmény miatt, majd május 10-én megszületik az a törvényjavaslat, amelyik lehetőséget ad arra, hogy a kormány még ilyen esetben is - nyilván annak, aki jó fideszes - menlevelet adjon.
Az előzmények sem lényegtelenek. A 2010 óta tartó Fidesz-uralom alatt immáron a második közbeszerzési törvény lépett hatályba tavaly október 1-jén, amiről a miniszterelnök azt mondta, hogy az Európa legszigorúbb közbeszerzési törvénye. Valóban, szigorúbb volt, mint a megelőző, szintén fideszes közbeszerzési törvény, de két hónap után úgy látták, hogy mégsem működhet a narancsos közbeszerzési piac a haverok és a rokonok nélkül, ezért kellett a politikai vezetőknek a rokonságát újra visszaengedni a közbeszerzések piacára. Most pedig úgy látják - vajon miért? -, hogy nem működhet úgy a közbeszerzések piaca, hogy a tilos versenycselekmény miatt elmarasztaltakat egy szigorú, feltétlen kizáró ok kiseprűzi, nagyon helyesen, a közbeszerzések környékéről.
A Törvényalkotási bizottságban az államtitkár úr egyrészt elmondta azt, amit itt az általános vitában is, hogy a bankszektorban milyen problémákat okoz ez a szabály. Most szeretném megerősíteni, hogy az LMP már a közbeszerzési törvények, tehát mind a ’11-es, mind a ’15-ös törvény vitájában azt képviselte, hogy akit tilos versenycselekmény miatt elmarasztalnak, azt eleve a törvény erejénél fogva, ex lege zárjuk ki a közbeszerzésekből. Nagyon helyes, hogy az október 1-jei hatálybalépés egy ilyen szabályt léptetett életbe.
(17.40)
Ha a bankszektorral van gond, akkor ezt egy nagyon egyszerű kodifikációs megoldással lehetne rendezni, mert akkor azt lehet mondani, hogy ott van az a passzus, amelyik a feltétlen kizáró okokat tartalmazza, és egy következő bekezdésben azt lehet mondani - most azt hagyjuk, hogy ezzel mennyiben értünk egyet vagy sem, csak már egy más szintű vita lenne -, hogy a hitelintézeti törvény hatálya alá tartozó gazdálkodó szervezeteket, vagy mondjuk, azon belül is csak a hitelintézeteket mentesítjük a feltétlen kizáró ok alól.
Erre mondta az államtitkár úr a törvényalkotási bizottsági vitában azt, hogy az, ami a bankszektorban előfordul, az előfordulhat más piacokon, más szektorokban is, hogy egy bizonyos áru vagy szolgáltatás megrendelésénél a kiíró szervezet egyszerűen nem talál olyat - egyébként elég szomorú, ha ez így van -, akit ne meszeltek volna el tilos versenycselekmény miatt a megelőző három évben. Most azt hagyjuk, hogy jó lenne olyan gazdasági viszonyokat teremteni, hogy nincs olyan szektor, ahol ilyen előfordul - ez is megérne néhány kört.
De ha a kormánynak vagy az államtitkár úrnak ilyen típusú problémája van, akkor sem egyedi vállalkozások mentesítésére kellene diszkrecionális jogkört biztosítania a kormánynak, ahogyan biztosítják azt a módosító javaslattal is, hanem akkor azt lehet mondani, normatív, objektív feltételek mellett, hogy ha egy bizonyos szolgáltatás vagy áru piacán meghatározott időn belül, tehát három éven belül a szereplők iksz százaléka ilyen cselekmény alá esett, tehát magyarul: versenytanácsi elmarasztalásban részesült, akkor a szektort kivonhatná a kormány egy határozattal a feltétlen kizáró ok alól.
Tehát azt lehetne mondani, hogy ha a bankszektorban túl sok az ilyen típusú elmarasztalás, nem lehetne kiírni közbeszerzést, akkor a bankszektort lehet mentesíteni. Ha az illatszerek piacán minden kereskedő beleesik valamilyen versenytanácsi elmarasztalásba, nem lehetne illatszereket beszereznie, mondjuk, az Országgyűlés Hivatalának, akkor nosza neki, jöjjön egy kormányhatározat, amelyik az illatszerek piacát mentesíti a feltétlen kizáró ok alól. Ez egy világos, tiszta beszéd lenne, hogyha szektorokról beszélnénk.
De az önök gazdaságpolitikája hat éve nem szektorokról szól, nem szektorok fejlesztéséről szól, hanem bizonyos személyek, bizonyos családok feltőkésítéséről szól, és itt van az eb elhantolva. Önök nem bizonyos szektorokat akarnak mentesíteni, Andy G. Vajnát akarják mentesíteni. Erről szól ez az egész törvényjavaslat. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me