SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az idei költségvetés módosítása pontosan azokkal a hibákkal küzd, amelyeket az LMP már korábban is jelzett. A kormány nem számol a magyar gazdaság további lassulásával, és abban bízik, hogy az első negyedéves GDP-adat csak időszakos visszaesés volt, ami éves összteljesítményben kompenzálható. Ebben bízni a mostani világpiaci helyzetben és belső folyamatok mellett azonban nagyon nagy tévedés.
A világgazdaság alakulását befolyásoló legnagyobb pénzintézetek, például a Barclays, már újra önerő nélküli jelzáloghiteleket kezdett folyósítani. Azt mindannyian tudjuk, hogy 2007-ben a fedezetlen hitelek tömege milyen folyamatot generált, és milyen helyzetbe került akkor Magyarország. A kamatszint emelkedésével ezek a hitelek bedőlhetnek, újabb hitelválságot idézve elő ezzel. A világgazdasági kilátások egyébként is romlottak tavaly óta, az OECD is rontott előrejelzésein. A magyar gazdaság hajtóerői is gyengék. A multik exportja is ingadozik, de az EU-s pénzek lehívása sem fog olyan ütemben történni, mint ahogyan tervezték, egyrészt az abszorpciós képesség hiánya miatt, másrészt az intézményrendszer gyengesége miatt, harmadrészt pedig az ismétlődő felfüggesztések és forrásvisszatartások miatt.
A hazai gazdaságkutatók is inkább már 2 százalékos növekedést jeleznek, a költségvetésben szereplő 2,5 százalék helyett. A különbség százmilliárdokat jelenthet majd. Ezért azt javasolja az LMP, hogy az idén keletkezett pluszbevételt ne költsük el, hanem tartalékoljon a kormány. Sokkal felelősebben kellene az elköltésükről gondoskodni, mint ahogyan ezt a mostani törvény teszi. A mi álláspontunk egyértelműen az, hogy a mostani gazdasági modell fenntarthatatlan, ami óriási problémákat szül a magyar társadalom részére. Már csak azért is, mert a pluszbevétel túlnyomó része, a társasági adó 200 milliárd forintos növekménye egy egyszeri tételből származik, abból, hogy Magyarország rendkívül kedvező adóparadicsom-szintű adózási feltételeket nyújt azoknak a multinacionális cégeknek, amelyeknek a mostani kormány - az ő állításuk szerint - nem kiszolgálója. Ez csábította ide a General Electricet, az egyik legnagyobb óriásvállalatot, hogy 4000 milliárd forintnyi nyereséget adózzon itt le. Az ügylet miatt a General Electric adója 1500 milliárd forinttal csökken, a magyar állam most 500 milliárdot nyer ezen. Groteszk dolog a kormánynak az a sérelme, hogy a külföldi vállalatok hazaviszik a nyereségüket, s az is, hogy az állampolgárai adóparadicsomokba menekítik jövedelmüket, eközben adóparadicsommá teszik Magyarországot, pedig a lefelé tartó adóversenynek nincsenek nyertesei, csak a multik.
Az LMP álláspontja egyértelműen az, hogy az adózási kedvezményekből származó pluszbevételt, ami a multinacionális cégek kiszolgálásából ered, nem szabad feleslegesen elkölteni és elszórni. A mostani gazdasági helyzetben és a kiszámíthatatlan világpiaci mozgások bizonytalanságában a kormánynak ezt az összeget tartalékolnia kellene rosszabb napokra, hogy ne kényszerüljön az év második felében esetleg akár brutális megszorításokra.
A 2016. évi költségvetési bevételek kapcsán pedig egy további rejtély is van. A mintegy 300 milliárd forintra rúgó államiföld-eladások bevételei nem jelennek meg sem a 2015. évi, sem a 2016. évi költségvetésben. Ez elég aggasztó, hiszen ezeket a forrásokat csakis a földvagyon gyarapítására lehetne felhasználni. Ha csak úgy egyszerűen eltüntetik, akkor törvényt szegnek. A múlt hét folyamán Lázár János a kormányinfón újságírói kérdésre azt a választ adta, hogy ipari park fejlesztésére fogja fordítani a kormány a földeladásokból származó bevételeket. Azt is megemlítette, hogy előfordulhat az is, hogy a kormány adósságcsökkentésre fordítja majd a befolyt összeget.
Az LMP felhívja a kormány figyelmét, hogy az adósság csökkentésére volt és van sok más lehetőség, például le kell állítani a Paks II. beruházást. Ezeknek a bevételeknek a nemzeti földvagyon gyarapítását kell szolgálniuk, a kormánynak pedig kutya kötelessége a törvényt betartani. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me